Никола Пашић и његово доба 1 и 2

Шифра производа: 30053
Никола Пашић и његово доба 1 и 2
Број страна / Повез / Писмо:
1316 / Тврд / Ћирилица
Димензије: 25 cm
ИСБН: 978-86-515-1526-5 978-86-515-1527-2
Година издавања: 2019.
Издавач / Суиздавач: Издавачка кућа Прометеј

Цена: 4,760.00 RSDЦена са попустом: 2,856.00 RSD

„Ова књига је написана с намером да пружи, пре свега, што више и што потпунијих обавештења, а и објашњења, о Николи Пашићу, о његовој политичарској и државничкој активности, али о времену у којем је он живео и деловао, као и о личностима с којима се сретао, сарађивао, надвлачио се и борио током више од пола века. Она је састављена тако да се живот и рад Николе Пашића и догађаји у којима је учествовао, они најважнији, приказују у заокруженим временским целинама, уз посвећивање главне пажње ономе што је за Пашића као политичара и државника најкарактеристичније, а за одређени историјски тренутак најтипичније или најзначајније.

Књига је резултат седмогодишњег рада и истраживања не само у југословенским архивима, већ и у страним, у првом реду, аустријским, немачким, швајцарским и холандским.“

Васа Казимировић

Васа Казимировић је завршио гимназију и студије историјских наука у Београду. Радио је у Радио Београду као уредник програма на немачком језику, а затим као директор Издавачког центра Београд прес и покретач и главни уредник листова и едиција: Трибина, Нова књига и Данас.

Шездесетих година живео је у Аустрији, Немачкој и Швајцарској, где се бавио истраживањем и прикупљањем грађе из новије српске и југословенске историје. Био је неуморан радник, велики истраживач. Његово дуготрајно и темељно проучавање Бечког архива бацило је ново светло на неке кључне личности и догађаје новије српске историје: Николу Пашића, Обреновиће, краља Петра I и Александра Карађорђевића, као и на српску официрску елиту.

У последњих десет година свога живота објавио је четири велика дела: „НДХ у светлу немачких докумената и дневника генерала Глејза фон Хорстенауа“, „Никола Пашић и његово доба 1845 – 1926“, за које му је додељена НИН- ова награда за публицистику, „Србија и Југославија од 1914. до 1945. године“ у четири тома, издавачки подухват 1995. године и монографију „Црна рука“.

Будите први који ће написати рецензију “Никола Пашић и његово доба 1 и 2”

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Још нема коментара.