Arčibald Rajs – vojnik istine i pravde

Šifra proizvoda: 30161
Arčibald Rajs – vojnik istine i pravde
Edicije:
Broj strana / Povez / Pismo:
878 / Tvrd / Ćirilica
Dimenzije: 17 × 24 cm
ISBN: 978-86-515-1600-2
Godina izdavanja: 2020.
Izdavač / Suizdavač: Izdavačka kuća Prometej

Cena: 2.380,00 din.Cena sa popustom: 1.904,00 din.

VOJNIK ISTINE I PRAVDE
Arčibald Rajs ponovo među Srbima

Danas, kad nas već više od jednog celog veka deli od završetka Velikog rata i prekrajanja mapa u Evropi, koje je u velikoj meri odredilo našu današnju sudbinu, imamo priliku za zrelo, potpunije sagledavanje prošlih događaja. Već na prvi pogled može se reći da usvojena rešenja nisu bila dobra jer su postala izvor novih nedaća i razdora. Još pre II svetskog rata pokazalo se dosta zabluda, posebno na Balkanu gde je brzo nestajala sloga i raspršivale se iluzije o mogućnosti zajedničkog života. U želji da što bolje shvatimo naše pretke, njihove namere i zablude, ali i pravo lice naših tadašnjih neprijatelja Izdavačka kuća Prometej podsetila nas je da Rajsovo delo veoma upečatljivo govori baš to – kakvi smo bili mi i naši neprijatelji pre jednog veka.
Dugo je Arčibald Rajs bio skrajnut i bez dužnog poštovanja u Srbiji. Nažalost, on je to iskusio već za života i zbog jednog takvog konflikta naprasno umro! Razočarao se u srpsku političku elitu, ali ne i u običnog čoveka, posebno srpskog seljaka kojeg je iskreno smatrao svojim bratom. Srbija je postala njegov konačni izbor.

Veliki prijatelj Srba

Rajs je, napustivši uspešnu karijeru i svoju zemlju i najbolje godine posvetivši srpskom narodu – reskirajući čak i život, a bez dinara naknade – zaslužio posebnu pažnju i naše trajno poštovanje. Svetski cenjen naučnik, forenzičar, policijski ekspert, sav se stavio u službu Srbije. Kao opasan protivnik medijskim manipulacijama Austrije i Nemačke, dokazivao je njihove i zločine Bugara. Popisivao je žrtve na tako savestan način koji mi ni danas nismo dostigli. Uz to – bio je dobrovoljac, istraživač folklora, prirodnjak… Možda je od svega najvažnije da je dokazao planirani i ostvareni genocid nad srpskim narodom u I svetskom ratu.
Bio je u prisnim odnosima sa regentom Aleksandrom, srpskim vojvodama, ali ponajviše sa srpskim vojnicima-seljacima koje je doživljavao kao svoju braću. Po završetku rata išao je na razne manifestacije i poklonička putovanja. I svoju kuću je nazvao Dobro polje po mestu proboja Solunskog fronta…
Nije nepoznato da je Rajs pred kraj života, razočaran srpskom savremenošću, napisao čuveni zavetni spis ČUJTE SRBI, poslednje tri decenije preštampavan gotovo bezbroj puta. Rajs je neka vrsta i spomenika i opomene srpskom narodu. On je taj neophodni stub, čuvar vertikale našeg postojanja!

Sveobuhvatno delo o Rajsu

Knjiga Arčibald Rajs – vojnik istine i pravde obuhvata skoro sve što je Rajs napisao i kao istraživač zločina i kao stalni izveštač medija. Njegov stil pisanja je pravi publicistički, i danas se čita s lakoćom, a njegove brojne fotografije objavljene u ovoj knjizi svedoče i o potresnim i o svakodnevnim trenucima.
Knjiga je nastala s namerom da običan čitalac bolje upozna čoveka o kome je slušao i da sagleda veličinu njegovog dela i lika, da Rajsa prikaže njim samim, ali i očima njegovih savremenika.

Knjiga je uokvirena Rajsovim poznim tekstovima, sećanjima zapisanim u Šta sam video i proživeo u velikim danima i Čujte Srbi!, a tu su izveštaji Srpskoj vladi o zločinima okupatora (O zločinima Austro-Ugaro-Bugaro-Nemaca u Srbiji 1914–1918), fotografije, novinski izveštaji (Ratni dopisi iz Srbije 1914–1918) za lozansku Gazetu.
Na ovo delo može se gledati i kao Rajsov povratak i kao prekid marginalizovanja naše prošlosti i dokaz da se ne smemo ponižavati pred onima koji su imali zločinačke namere prema našem narodu.

Ovo sveobuhvatno izdanje je istorija o nama – o ratu, o duši, o saveznicima, o velikim silama, o srpskom mentalitetu, hrabrosti i naivnosti, plemenitosti i, pre svega, o besprimernom stradanju koje navodi na pitanje – kako je uopšte opstao taj narod? Pod Turcima nekad, pod Nemcima i Austro-Ugarima, nedavno, danas pod… Rajs anticipira da će uvek biti tako, jer smo i mi pomalo tragično usmereni.

Arčibald Rajs

Rodolf Arčibald Rajs je bio švajcarski forenzičar, publicista, doktor hemije i profesor na Univerzitetu u Lozani. Istakao se kao kriminolog radom na istraživanju zločina nad srpskim stanovništvom u vreme Prvog svetskog rata.

Arčibald Rajs bio je pobornik ciljeva i ideala koji su bili nadnacionalni, čak opšte čovečanski. Kao stručnjak, građanin i savremenik tadašnjih političkih sukoba, Rajs je nastojao da nikad ne izneveri ideale kao što su traženje istine, suprotstavljanje nepravdi i građanska hrabrost. Ono zbog čega je Arčibald Rajs 1914. godine došao u Srbiju, zbog čega se sa Srbima zbližio i poistovetio, bile su sloboda, pravda, istina, humanost. Ova načela, on je prepoznao u srpskom narodu i vojniku, koje je uglavnom činio srpski seljak. On lično se ovih načela istrajno i nepokolebljivo držao do poslednjeg časa.

Angažovanjem za odbranu žrtve agresije, Rajs je postao jedna od ličnosti za primer novije istorije humanizma.

Prema mišljenju mnogih, dr Arčibald Rajs je bio jedan od najvećih i najpožrtvovanijih prijatelja kojeg su Srbi imali i najveći Srbin ne po rođenju, već po opredeljenju. Sve svoje umeće, ljubav i veru, a oni su bili izuzetno veliki, Rajs je usmeravao ka jednom cilju, dobrobiti Srbije i srpskog naroda. Ljubav i zahvalnost srpskog naroda, nisu bili ništa manji.

Budite prvi koji će napisati recenziju “Arčibald Rajs – vojnik istine i pravde”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Još nema komentara.