Арчибалд Рајс

Родолф Арчибалд Рајс је био швајцарски форензичар, публициста, доктор хемије и професор на Универзитету у Лозани. Истакао се као криминолог радом на истраживању злочина над српским становништвом у време Првог светског рата.

Aрчибалд Рајс био је поборник циљева и идеала који су били наднационални, чак опште човечански. Као стручњак, грађанин и савременик тадашњих политичких сукоба, Рајс је настојао да никад не изневери идеале као што су тражење истине, супротстављање неправди и грађанска храброст. Оно због чега је Арчибалд Рајс 1914. године дошао у Србију, због чега се са Србима зближио и поистоветио, биле су слобода, правда, истина, хуманост. Ова начела, он је препознао у српском народу и војнику, које је углавном чинио српски сељак. Он лично се ових начела истрајно и непоколебљиво држао до последњег часа.

Ангажовањем за одбрану жртве агресије, Рајс је постао једна од личности за пример новије историје хуманизма.

Према мишљењу многих, др Арчибалд Рајс је био један од највећих и најпожртвованијих пријатеља којег су Срби имали и највећи Србин не по рођењу, већ по опредељењу. Све своје умеће, љубав и веру, а они су били изузетно велики, Рајс је усмеравао ка једном циљу, добробити Србије и српског народа. Љубав и захвалност српског народа, нису били ништа мањи.

Арчибалд Рајс – војник истине и правде
ВОЈНИК ИСТИНЕ И ПРАВДЕ Арчибалд Рајс поново међу Србима Данас, кад нас већ више од једног целог века дели од завршетка Великог рата и прекрајања [...]