Трифунеја

Шифра производа: 30437
Трифунеја
Преузмите одломак:
Број страна / Повез / Писмо:
535 / Броширан / Ћирилица
Димензије: 14 × 21 cm
ИСБН: 978-86-515-1756-6
Година издавања: 2021.
Издавач / Суиздавач: Издавачка кућа Прометеј

Цена: 1,150.00 RSDЦена са попустом: 920.00 RSD

Бербер се одиста врло храбро ухватио у коштац са широком и изузетно значајном темом, са необично дугим временским раздобљем, и све замке успешно савладао. Уместо временске дистанце од већине темом захваћених догађаја, он се дистанцирао на тај начин што је пустио Трифуна да о њима казује. А он је о немирним временима, пуним мена и неочекиваних обрта, причао мирно и неусиљено. Чешће ведро и чак са смешком, него задихано и срдито.

Приповедачки језик Трифуна Вучковића је богат, сликовит и разноврстан. Њиме је, у ствари, омеђен простор у коме се дешавају главни догађаји у овој трилогији.

Академик Љубомир Зуковић, књижевник

Трифунеја је метафора сеоба, и удеса у којима нам је протекао готово цели прошли век. Међутим, Трифунова прича није лишена наде (Сеоба има, смрти нема – Црњански). Ту наду еманира сам наратор својом причом и поступцима. Несреће се обнављају, а живот тече даље. То је оптимистичка визија главног јунака, и овог Берберовог дела.

Мићо Цвијетић, књижевник

Аутентичност догађаја и доживљаја је готово гарантована и ако хоћете да стекнете једну од могућих и најприближнијих представа о историји српског народа у 20. веку треба прочитати Трифунеју. Лако се чита, три књиге нису преобимне… А може се много научити.

Академик Чедомир Попов, историчар

Стојан Бербер новом причом „на стару тему” (попут Црњанског, Ћосића, а донекле и Петра Кочића), загледан у трагичну судбину свог народа знатно обогаћује српску прозу. Путања вечног српског вртлога „пронађена је” у до сада скривеним или мало знаним просторима, али и виђена из другог угла, са ивице бездана из којег допиру гласови оних чијим именима своје најближе, вековима, дозивамо.

Давид Кецман, књижевник

Стојан Бербер

Стојан Бербер је рођен 1942. године у Винорачи, крај Јагодине, у далматинској породици из околине Обровца. Основну школу завршио је у Станишићу, а гимназију у Сомбору. Медицинске студије окончао је на Медицинском факултету у Београду 1966, а потом је специјализирао интерну медицину и положио магистратуру и докторат.

Више од две деценије био је начелника Диспанзера за кардиоваскуларне болести и оснивач Кућне неге, огледних установа у Србији. Био је професор и на Вишој васпитачкој школи у Новом Саду, на последипломским студијама на Техничком факултету „Михајло Пупин” у Зрењанину, професор Високе здравствено-санитарне школе у Београду (Висан) и редован професор на Педагошком факултету у Сомбору. Члан је академије медицинских наука СЛД:

Био је потпредседник Извршног већа АП Војводине задужен за културу, просвету, науку и међународне односе (1993/1996)

Уређивао је омладински лис Покрет, био у редакцији часописа Норма и уредништва сомборских Домета. Био је главни и одговорни уредник Издавачке делатности Педагошког факултета. Члан је редакције суботичког часописа Луча.

Члан је удружења књижевника Србије и Друштва књижевника Војводине. У два наврата био је члан Управног одбора Друштва књижевника Војводине.

Као књижевник написао је бројне књиге песама, драма, прича и романа, а приређивач је и неколико антологија песама.

Будите први који ће написати рецензију “Трифунеја”

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Још нема коментара.