МИНУЛИХ ЗАБЛУДА СЈАЈ

Шифра производа: 27795
МИНУЛИХ ЗАБЛУДА СЈАЈ
Преузмите одломак:
Број страна / Повез / Писмо:
156 / Тврд / Ћирилица
Димензије: 14 × 20 cm
ИСБН: 978-86-515-0671-3
Година издавања: 2011.
Издавач / Суиздавач: Издавачка кућа Прометеј

Цена: 600.00 RSDЦена са попустом: 360.00 RSD

Милан Мрдаљ је одавно завредео признања и обележио поетско пунолетство, доживео зрелост осведоченог песника, па је размљиво и очекивано да се из досадашњег песничког опуса, из мноштва добрих песама сачини релевантан избор у коме ће се наћи око што је издржало пробу времена и суд званичне критике и читалачке јавности.

Избор је овај зналачки приређен, подешен намени и концепцијски и композиционо, а одаје искуство и смисао за меру у вредновању и пробирљивости богатог песничког садржаја, који је настајао и објављиван, скоро педесетак година у двадесетак књига. То је разлог да поклонимо пуно поверење понуђеном избору што није подлегао емоцијама већ подвргнут личном китичком суду приређивача.

Рукопис овог песничког избора је идејно и тематски дефинисан, али пажљиво прочишћен и ослобођен притрунка било какве пристрасности и личног сентимента. Идејно одређење овог садржаја је у откривању себе песника, себе завичајног заточника и заточника и протагонисте свеколике љубави. Садржај избора је ситуиран у три тематске целине посвећене песнику и песми, завичају и љубави.

Овај избор из поезије Милана Мрдаља остварен критичким приступом, концепцијом избора и композицијом појединих одељака, као и ваљаношћу поетског у садржају књиге, представља један целовит увид у вишедеценијски труд, да се оправда и потврди занесеност песникова речју, која се коначно претвара у трајну непресушну реку – песме о песми, песме о завичају и песме о љубави. – из рецензије Милутина Шљивачанина

Милан Мрдаљ Мрђа

Милан Мрдаљ рођен је 13. септембра 1946. године од мајке Милице и оца Шпире у селу Ервенику у далматинској Буковици као девето и најмлађе дете у породици. Основну школу завршио је у родном селу а средњу, Школу ученика у привреди у Црвенки.

Пише поезију и прозу за децу и одрасле, повремено и књижевну критику. Песме је почео да пише још у основној школи, а прву песму објавио је у сарајевским „Малим новинама” 1964. године. Сарађивао је у многим листовима и књижевним часописима које је сакупио и сачувао за своју скромну библиотеку.

Заступљен је у више зборника, заједничких књига, антологија и школској лектири. Песме и приче су му превођене на: руски, бугарски, мађарски, русински и македонски језик. На књижевним конкурсима за песме и приче добио је више награда од листова Јединство, Арена, Мале новине, Весела свеска, Тик-Так… као и награда „Зраци културе”, „Вукови ластари”, „Драган Радуловић”, „Војислав Илић Млађи”. За збирку кратких прича „Ма немој” добио је награду „Стражилово”, а за књигу песама у рукопису „У папирном кланцу” „Коста Абрашевић”. Први је добитник награде „Брана Црнчевић” коју је 2016. године установио Дечји културни центар Београда, за изузетан допринос стваралаштву за децу. Добитник је награде „Михајло Ћуповић”, коју додељује Удружење књижевника Србије и Књижевна заједница Златиборског округа за укупан допринос књижевности за децу. Награду „Песнички прстен” за допринос песничком стваралаштву за децу добио је 2018. године коју додељује Фестивал песника за децу „Булка”. Награду „Момчило Тешић” за укупно књижевно дело, које чини 29 објављених књига и више драмских текстова, углавном за децу, добио је 2020. године од књижевних новина „Свитак” и листа за дечју књижевност „Момчило” из Пожеге.

Његова драмска остварења за децу су веома успешно извођена и награђивана на Републичким фестивалима драмског стваралаштва деце Србије као најбоље представе у целини.

Многе песме за децу су и компоноване.

Од мноштва награда и признања посебно је поносан на признање које му је указала редакција Школског забавника „Даница за младе” коју објављује Вукова задужбина, прогласивши га за „Личност године” 2016. и на разговор који је том приликом водила и објавила Гордана Малетић у „Даници за младе”.

оснивач је књижевног клуба „Крчевине” (1967) који и данас постоји у Црвенки и око себе окупља љубитеље писане речи и Фестивала песника за децу „Булка” (1994) у чијој организацији и данас предано учествује.

Члан је Друштва књижевника Војводине и Удружења књижевника Србије.

Живи у Црвенки.

Будите први који ће написати рецензију “МИНУЛИХ ЗАБЛУДА СЈАЈ”

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Још нема коментара.