Коначиште

Шифра производа: 30438
Коначиште
Преузмите одломак:
Број страна / Повез / Писмо:
266 / Тврд / Ћирилица
Димензије: 14 × 21 cm
ИСБН: 978-86-515-1816-7
Година издавања: 2021.
Издавач / Суиздавач: Издавачка кућа Прометеј

Цена: 990.00 RSDЦена са попустом: 594.00 RSD

Књигом песама „Коначиште”, која је настајала током више деценија минулог, али и током овог века, и којом после дужег времена излази из велике сенке писца за децу и младе, овај песник од неоспорног књижевног дара за творење лепе и мудре речи каква при самострогости и у мудрости настаје тек са сабраном горчином животног искуства, суочавањем са истином до које (или до какве) се стиже чешћим пролажењем кроз немилосно животно сито и кроз решето.. Оним до чега се и како стиже тек кад (и ако) прођемо и рајску и паклену страну живота и кад без труња од илузија све иза, али и у оно испред себе боље, далекосежније видимо и дубље осећамо. Као такви, „провејани”, ослобођени од илузија, од варки и залудица, засигурно, бивамо најпре горчином властитог животног искуства и песмом поузданији сведоци при казивању о оном суштинском у речи живот, а што подразумева пролажење (и увид) у обе стране од којих је сам живот. Једнако увид у ону тамну, тегобну, рушилачку, смртоносну, поништавајућу, за човека увек погубну, паклену страну. Тим пре и по човека поразнију, кобнију, уколико јој се одлучније, жешће и са силом у себи самом не супротставимо.

Уз горчину искуства која стиже посредством животних удеса, од пресудне важности за творење аутопоетичних лирских записа од каквих је и „Коначиште”, битан је увид у себе још незнаног и самом себи, више него и неком другом. Самоспознање оног који се „склања” од истине, од светлости, себе тајног, али и себе необезнажног. Потпуни, дубински поглед у онај део свога битка где и после свих суноврата још тиња искра незгасле наде подстакнута пролажењем кроз светлост која такође може бити погубна уколико јој се сувише приближимо и у том жару од блискости доживљеног, притом и спознатог, без снаге за будући лет, без заштите од прерано дознатог, „без крила” мало кад да не останемо.

Давид Кецман Дако

Милан Мрдаљ Мрђа

Милан Мрдаљ рођен је 13. септембра 1946. године од мајке Милице и оца Шпире у селу Ервенику у далматинској Буковици као девето и најмлађе дете у породици. Основну школу завршио је у родном селу а средњу, Школу ученика у привреди у Црвенки.

Пише поезију и прозу за децу и одрасле, повремено и књижевну критику. Песме је почео да пише још у основној школи, а прву песму објавио је у сарајевским „Малим новинама” 1964. године. Сарађивао је у многим листовима и књижевним часописима које је сакупио и сачувао за своју скромну библиотеку.

Заступљен је у више зборника, заједничких књига, антологија и школској лектири. Песме и приче су му превођене на: руски, бугарски, мађарски, русински и македонски језик. На књижевним конкурсима за песме и приче добио је више награда од листова Јединство, Арена, Мале новине, Весела свеска, Тик-Так… као и награда „Зраци културе”, „Вукови ластари”, „Драган Радуловић”, „Војислав Илић Млађи”. За збирку кратких прича „Ма немој” добио је награду „Стражилово”, а за књигу песама у рукопису „У папирном кланцу” „Коста Абрашевић”. Први је добитник награде „Брана Црнчевић” коју је 2016. године установио Дечји културни центар Београда, за изузетан допринос стваралаштву за децу. Добитник је награде „Михајло Ћуповић”, коју додељује Удружење књижевника Србије и Књижевна заједница Златиборског округа за укупан допринос књижевности за децу. Награду „Песнички прстен” за допринос песничком стваралаштву за децу добио је 2018. године коју додељује Фестивал песника за децу „Булка”. Награду „Момчило Тешић” за укупно књижевно дело, које чини 29 објављених књига и више драмских текстова, углавном за децу, добио је 2020. године од књижевних новина „Свитак” и листа за дечју књижевност „Момчило” из Пожеге.

Његова драмска остварења за децу су веома успешно извођена и награђивана на Републичким фестивалима драмског стваралаштва деце Србије као најбоље представе у целини.

Многе песме за децу су и компоноване.

Од мноштва награда и признања посебно је поносан на признање које му је указала редакција Школског забавника „Даница за младе” коју објављује Вукова задужбина, прогласивши га за „Личност године” 2016. и на разговор који је том приликом водила и објавила Гордана Малетић у „Даници за младе”.

оснивач је књижевног клуба „Крчевине” (1967) који и данас постоји у Црвенки и око себе окупља љубитеље писане речи и Фестивала песника за децу „Булка” (1994) у чијој организацији и данас предано учествује.

Члан је Друштва књижевника Војводине и Удружења књижевника Србије.

Живи у Црвенки.

Будите први који ће написати рецензију “Коначиште”

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Још нема коментара.