Лоза у улици Риге од Фере

Шифра производа: 30422
Лоза у улици Риге од Фере
Преузмите одломак:
Број страна / Повез / Писмо:
260 / Броширан / Ћирилица
Димензије: 14 × 21 cm
ИСБН: 978-86-515-1805-1
Година издавања: 2021.
Издавач / Суиздавач: Издавачка кућа Прометеј

Цена: 770.00 RSDЦена са попустом: 616.00 RSD

Збирку приповедака Александре Ђуричић, Лоза у улици Риге од Фере отвара, не случајно, истоимена прича, у којој је сабрано све најбоље што чини карактеристику и осталих проза сабраних у овој књизи: стварносни тренутак, који је истовремено и историјски (НАТО-бомбардовање), са ретко протканом интимном топографијом овог кутка Дорћола, али и женском интроспекцијом, прожетом фином интертекстуалношћу, да би се све усредсредило у сржни мотив – причу о лози у најстаријем градском језгру, кроз коју посредни казивач приповеда о једној јеврејској породици – суштински и симболично о свим дорћолским Јеврејима несталим у нацистичком погрому током Другог светског рата – да би се опет, кроз ово библијско дрво (лозу) ипак оваплотила вера у вечни живот и превазилажење свих овоземаљских зала, укључујући и стварносни тренутак настанка приче (бомбардовање).

У „поетици свакодневног“ тј. ситницама које живот значе, у причама А. Ђуричић изничу управо оне универзалне истине, искристалисане и ојачане већ поприличним животним искуством. Лака, питка реченица, која плени попут чисте музике, и без напора улази у читаочеву свест, која је истовремено и сликовит детаљ, и бритка и питка мисао, смена приповедачких гласова – од унутрашњег монолога, личног исказа у ретком – другом лицу једнине (ти), трансгресије рода (равноправна употреба првог лица једнине мушког, где су дакле, главни јунаци мушкарци), до класичног приповедног трећег лица – језик тече у овим причама у свом пуном замаху и психолошкој упечатљивости. Такође, у овој прози има тако много музике, било као теме, или кроз наслове музичких фраза (што можда и није чудо јер је ауторка дипломирани музиколог), тако исто и много сликарских тема, односно детаља, које непогрешиво запажа сликарско око.

Славица ГАРОЊА

Александра Ђуричић

Александра Ђуричић рођена је 1963. у Београду, где је завршила основну школу, гимназију и средњу музичку школу. Студирала је музику на Академији Моцартеум у Салцбургу (1981-1984), историју уметности и театрологију на Филозофском и Факултету драмских уметности у Београду (1984-1988) где је дипломирала и магистрирала 1998. Објавила је три књиге из области историје музичког позоришта, Историја игре, 1998, Индекс оперских и балетских либрета, 1999. и Оперете и мјузикли, индекс либрета, 2006. и збирку књижевних есеја Грације пера, 2013. Прозу, поезију и есеје објављује у часописима од 1995. године. Приче су јој објављене у српским антологијама Кишобран, 2009, Проза на путу, 2012, Краљица Лир и њена деца, 2017. и Зов даљине, 2020. Као књижевни критичар и есејиста дугогодишњи је сарадник дневних листова Политика, Блиц и Данас као и часописа Недељник.
Појединачне приче из ове збирке добиле су неколико књижевних признања, од којих су најзначајније награде „Лаза Лазаревић“ 2018. за причу Сасвим обичан дан, затим награда „Милутин Ускоковић“ 2014. године за причу Ружичњак, награда „Лазар Комарчић“ 2013. за причу На рту и награда на Књижевном конкурсу Савеза јеврејских општина 2011. за Причу на а жици.
Живи и ради у Београду

Будите први који ће написати рецензију “Лоза у улици Риге од Фере”

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Још нема коментара.