Из сна у сан – Дневник Ленке Дунђерски

Шифра производа: 30240
Из сна у сан – Дневник Ленке Дунђерски
Преузмите одломак:
Број страна / Повез / Писмо:
56 / Тврд / Ћирилица
Димензије: 13 × 20 cm
ИСБН: 978-86-515-1695-8
Година издавања: 2020.
Издавач / Суиздавач: Издавачка кућа Прометеј

Цена: 690.00 RSDЦена са попустом: 552.00 RSD

Литература често преузима улогу да доприча оно што је иначе остало неиспричано, недоказиво у свету чињеница, нарочито у вазда узбудљивим и од јавности скривеним интимним међуљудским (нарочито љубавним) односима великих људи. С обзиром да је реч о никад разјашњеној, изненадној и загонетној смрти Ленке Дунђерски, ауторка ове приче послужила се директним исказом „саме Ленке“ како би до краја била испричана стварна „истина“ о њеној великој љубави, драматичним околностима у којима она остаје неостварена, али и вечитој казни, којом је она овенчала великог песника, што ће, најзад, резултирати оним што је познато – његовом великом песмом.
„Историја, прилично оскудна, када је реч о врло значајној породици Дунђерски, па и она много богатија која се бавила односом Лазе Костића и Ленке Дунђерски, није забележила откриће документа који би могао одговарати нечему што бисмо могли назвати Дневником ове рано преминуле музе Лазе Костића. И не само то, него није забележен ни наговештај да је Дневник уопште постојао, да га је Ленка писала. Наравно, ако узмемо у обзир „дух времена“, да су Споменари и Дневници били уобичајена литерарна и интимна пракса „виђенијих“ девојака тог „гражданског“ света, за претпоставити је да је овакав Дневник могао бити писан руком саме Ленке Дунђерски. Но, велим, само је претпоставка у питању. И друга једна ствар је наводила многе да помисле на Дневник Ленке Дунђерски, а то је постојање тајног Дневника Лазе Костића, исписаног на француском језику и прилично „цензурисаног“ од стране његовог, и породице Дунђерски, лекара Драгољуба Симоновића. Просто „демон аналогије“ наводио је многе трагаоце и „археологе“ ове љубавне приче између Песника и његове Музе на помисао о постојању Два Дневника…“
Мр Зоран Суботички

„Из сна у сан – дневник Ленке Дунђерски“, како је пун наслов ове књиге, Славица Гароња први пут је објавила у Летопису Матице српске (2011), а затим га је пренела у своју запажену збирку приповедака („Изидина копча“, СКЗ, 2013) где је била у најужем избору за Андрићеву награду.

 

Славица Гароња

Рођена 1957. у Београду. Све нивое студија (основне, магистарске, докторат) завршила на Филолошком факултету у Београду. Докторирала са темом: Мотиви и репертоар српске народне лирске и лирско-епске поезије Војне крајине и Славоније у записима 18. 19. и 20. века (2004). Професор универзитета и књижевница. Учествовала на више десетина научних конференција у земљи и иностранству и објавила преко 400 научних радова и чланака.

Бави се усменом књижевношћу (фолклористиком), књижевношћу Срба из Хрватске, књижевношћу коју пишу жене (родним студијама), књижевном критиком и белетристиком.

Предаје као ванредни професор на Филолошко-уметничком факултету у Крагујевцу.

Будите први који ће написати рецензију “Из сна у сан – Дневник Ленке Дунђерски”

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Још нема коментара.