Триста славујевих песама / Three Hundred Nightingale Songs

Шифра производа: 30294
Триста славујевих песама / Three Hundred Nightingale Songs
Преузмите одломак:
Број страна / Повез / Писмо:
104 / Тврд / Ћирилица, Латиница
Димензије: 19 × 25 cm
ИСБН: 978-86-539-03382
Година издавања: 2021.
Издавачи / Суиздавачи: Издавачка кућа Прометеј, Креативни центар

Цена: 2,980.00 RSDЦена са попустом: 1,800.00 RSD

Басне на српском и енглеском језику – две књиге за само 1.800,- динара

Многе Путниковићеве басне писане за младе, нашле су се  касније у наративу његове сатире. У збиркама сатиричних басни од којих су најпознатије „Први међу једнакима“ и „Светлост велеграда“. Радомир Путниковић је објавио преко 38 књига на разним језицима, од којих се седам налазе у Британској националној библиотеци. 

„Радомир Путниковић припада племенитом соју писаца моралиста који јесу део битне европске, и не само европске традиције, макар да их на данашњој, не само нашој књижевној сцени нема у великом броју. Та особеност свакако није никакав Путниковићев минус. Реч је управо о једном опредељењу захваљујући коме нам се његово горко а духовито, критичко и борбено казивање, та књижевна битка за истину и свест, убедљиво препоручује.“ – Срба Игњатовић

„Уметничка вредност Путниковићевих басана, између осталог, лежи и у одликама његовог стила. Оне носе са собом извесну смиреност и отменост. У њима нема сувишних речи. Његов стил је био од самог почетка уметничког стварања, да речима буде тесно а мислима широко. Поред тога ипак има лепих, кратких описа природе и изнијансиране карактеризације ликова који ову литературу не своде само на поуку.“ – Гордана Малетић

„…Међу светским баснописцима од Езопа до наших дана, чије су поједине само упрошћене басне преузимане и нуђене деци, више као пример за књижевну форму, Путниковић је у неколико богато илустрованих збирки био доследан пишући своје приче о животињама искључиво за децу. Оне су велико радовање деце природном животу који оличавају животиње и биљке.
Те збирке у преводима са истом лепотом, донеле су радост многој деци света, па и деци пишчевог изворног српског језика, нарочито у двојезичним српско-енглеским издањима. Пишући за децу, Путниковић је стекао своје место у савременој енглеској и српској књижевности намењеној деци. Та места чекају своје оцењиваче и историчаре књижевности да их потврде.“ – Милован Витезовић

Ова збирка басни уметнички је обликована сјајним илустрацијама Ане Григорјев, добитницом награде „Доситејево перо“ 2014.

 

Радомир Путниковић

Радомир Путниковић је рођен 1936. године у Београду. Основну школу и гимназију завршио је у Смедереву, Ужичкој Пожеги и Београду. Прву причу објавио је у листу Задругар, а остале у ОмладиниПиониримаБеоградским новинама и Јежу. Играо је кошарку на Београдском Универзитету.

Од 1970. године живи у Великој Британији. Пише приче и кратке позоришне комаде за децу и одрасле, афоризме и есеје. Објавио је 26 књига за децу, а превођен је на многе стране језике. Издавачка кућа  Purnell Books објавила је „Басне” 1983. Носилац је Ордена Вука Караџића и добитник награде Арсеније Чарнојевић.

Књиге у издању Прометеја: Искрено Ваш (2012), Светлост велеграда (2018).

 

 

Будите први који ће написати рецензију “Триста славујевих песама / Three Hundred Nightingale Songs”

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Још нема коментара.