fbpx
Моја корпа (0)
  • Нема производа у корпи.

Најаве

Умро је наш дугогодишњи сарадник Милош Казимировић

Милош Казимировић био је новинар и публициста. Писао је као спољнополитички аналитичар дневног листа „Политика“. Рођен је у Сомбору 1953. године. Школовао се у Новом Саду, Београду, Бечу и Хамбургу. Професионални  новинар био је од октобра 1973. године, као репортер аустријске радио-телевизије ОРФ, а од јесени 1974. до пролећа 1988. спољнополитички извештач бечког дневника „Арбајтер цајтунг“, једног од најстаријих листова европске социјалдемократије. Писао је чланке и коментаре за бечки „Курир“, „Винер“, „Ноје цајт“ и „Клајне цајтунг“ у Грацу, анализе и студије за „Цукунфт“, часопис аустријске социјалдемократије за теоретске дискусије о политици, култури и друштву. Покретач је и издавач стручних часописа, између осталог и првог фудбалског недељника у историји аустријске штампе – „Фусбал“, као и „Хроноскопа“, првог српског часописа за љубитеље сатова.

Сарадња Прометеја и Милоша Казимировића почела је 2013. године договором да Прометеј обнавља дела Милошевог оца, Васе Казимировића. Тако је прво изашла ЦРНА РУКА у два издања до сада, а пре годину дана и НИКОЛА ПАШИЋ И ЊЕГОВО ДОБА за које је сам Милош написао и предговор.

За Прометеј је Милош превео следеће наслове у Едицији  СРБИЈА 1914–1918:

Оливер Јанц 14. ВЕЛИКИ РАТ

Антон Холцер ЏЕЛАТОВ СМЕШАК: непознати рат против цивилног становништва : 1914–1918

Лајдингер, Ханес, Мориц, Верена, Мозер, Карин, Дорник, Волфрам ПРЉАВИ РАТ ХАБЗБУРГА: истраживање о аустроугарском вођењу рата 1914–1918

Гитингер, Клаус, Волф, Винфрид ТЕШИТЕЉ: како Кристофер Кларк ослобађа Немце кривице за Први светски рат

Написао је:

Милош Казимировић, Ханс Хаутман КРВАВИ ТРАГ ВЕЛИКОГ РАТА: злочини Аустроугарске и њених савезника 1914–1918 у светлу аустријских докумената

Написао је поговор за дело Алфреда Крауса УЗРОЦИ НАШИХ ПОРАЗА

Милош је био ванредан познавалац историје и савремених  прилика у Аустрији и Немачкој. Са великом страшћу и посвећеношћу уносио се у сваки посао, остваривао живу сардњу са савременим ауторима из Аустрије и Немачке и надограђивао је њихове радове личним знањем и бољим познавњем контекста кад је у питању Србија. Веома је допринео популаризацији историјских збивања која су била у великој мери занемарена.

Са Винфридом Волфом наставио је сарадњу и после објављивања књиге која је раскринкала фалсификате Кристофера Кларка и писао је текстове за Волфове новине у Немачкој.

 

 

Обавештење о слању рукописа

Уредништво ИК Прометеј обавештава све заинтересоване ауторе да у наредне две године нећемо имати могућности за разматрање нових рукописа. Због већ попуњеног издавачког плана за 2020. и 2021. годину нећемо примати и разматрати нове предлоге. Захваљујемо се свима на разумевању и стрпљењу.

Пријава на билтен

Будите обавештени о новостима и акцијама у ИК Прометеј.