fbpx
Моја корпа (0)
  • Нема производа у корпи.

Медији о књизи

Награда „Типар” Нинусу Несторовићу

Награду „Типар“ за 2020. годину добио је Нинус Несторовић за књигу

„Боже, упрости нам“ (Прометеј, 2020)

Награду „Типар“ за најбоље хумористичко – сатирично књижевно дело из претходне и текуће године, према одлуци жирија у саставу: мр Зора Јестровић – председница, Драган Палдрмић и Милорад Јокнић – чланови, је добио Нинус Несторовић, афористичар из Новог Сада за књигу афоризама „Боже, упрости нам” у издању издавачке куће „Прометеј”.

Награђена књига садржи око 800 афоризама Нинуса Несторовића који бескомпромисно и без околишања задиру у све сегменте друштва које га окружује. Међутим, без обзира на убојитост његовог пера, аутор није хтио да буде пуки посматрач и судија актуелним друштвеним и политичким догађајима, већ кроз већину афоризама провејава и наду да ће ипак на крају крајева, Човјек бити тај који ће побиједити. – одлука жирија

ГОВОР НИНУСА НЕСТОРОВИЋА ПРИЛИКОМ ПРЕУЗИМАЊА НАГРАДЕ

Када знаш да  су награду „Типар“ добили: Матија Бећковић, Емир Кустурица, Душан Ковачевић, Милован Витезовић, Момо Капор, Драган Лакићевић, Петар Пајић… а после свих њих је добијеш и ти, онда ти дах застане у грлу. Иако си писац, останеш без речи. Ћутиш. Не зато што немаш шта да кажеш… Него из поштовања. Онако господски… Достојанствено.

Нинус Несторовић је рођен 1965. године у Смедеревској Паланци. Он није по занимању писац, него царински инспектор који живи буду другачији, препознатљиви…  и ради у Новом Саду. Његова најбоља дела нису књиге афоризама, него његова деца: син Михајло и ћерке Катарина, Сара и Теа. Супруга Валентина је стуб куће и његов ослонац у свему што ради.

Сатиру сам почео да пишем још давне 1988. године. Написао сам (и објавио) шест књига афоризама: „Изгужване мисли“, „Сизифе, Србине“, „Нераскидива веза“, „Војна тајна“, „Ћути и пливај“ и „Боже, упрости нам“. Приредио сам антологију новосадског афоризма „Печат времена“. За своје стваралаштво добио сам велики број награда. Трудио сам се да моји афоризми буду другачији, препознатљиви…

Први пут на Данима хумора и сатире „Вуко Безаревић“ у Пљевљима појавио сам се пре двадесетак  година. Био сам млад и веома поносан на себе, јер сам се придружио писцима хумора и сатире који су обележили једну епоху. Том приликом посетио сам Музеј хумора и сатире у Пљевљима и у њему видео плакате свих дотадашњих фестивала. Новак Новак, Лола Ђукић, Матија Бећковић, Александар Баљак, Радивоје Бојичић, Растко Закић… само су нека од имена која су увеличала својим присуством ову манифестацију. Упознао сам у Пљевљима многе велике писце и научио много од њих! Дружио се са њима и упијао сваку њихову реч! На тај начин сам градио себе, а самим тим и побољшавао квалитет своји афоризама.

Надам се да ћемо се догодине поново дружити у Пљевљима и да ће нам овај циркус звани  „Корона“ дозволити да се опет видимо. То ће бити добро, како за хумор и сатиру, тако и за Пљевљаке, јер смех је најбољи лек, па хајде онда, драги моји Пљевљаци, да се од свега, па и од „Короне“ излечимо њиме!

Обавештење о слању рукописа

Уредништво ИК Прометеј обавештава све заинтересоване ауторе да у наредне две године нећемо имати могућности за разматрање нових рукописа. Због већ попуњеног издавачког плана за 2020. и 2021. годину нећемо примати и разматрати нове предлоге. Захваљујемо се свима на разумевању и стрпљењу.

Пријава на билтен

Будите обавештени о новостима и акцијама у ИК Прометеј.