fbpx
Моја корпа (0)
  • Нема производа у корпи.

Медији о књизи

Нинус Несторовић – интервју

пише: Милан Ракуљ

Нинус Несторовић, један од најцјењенијих савремених српских афористичара, ове године објавио је своју шесту књигу афоризама „Боже, упрости нам”. Књига је објављена у издању новосадског „Прометеја”, а поводом исте Петар Пеца Поповић записао је да Несторовић поново промовише Србију као рај за афористичаре.

„А тај се рај стално увећава! Што је нама горе, њима је боље”, каже Поповић.

Иначе, о Несторовићевом афористичком умијећу можда најбољу реченицу записао је Пецин презимењак, новинар Предраг Поповић.

„Ако је афоризам ’дриблинг духа на малом простору’, онда је Нинус Несторовић српски Марадона”, гласи поменута реченица, а сам Несторовић о свом раду и новој књизи говорио је у интервјуу за „Независне новине”.

НН: Колико је објављена књига данас за писца лична сатисфакција, а колико друштвени феномен вриједан пажње?

НЕСТОРОВИЋ: У друштву у којем све већи број људи жели да са што мање рада оствари успех, стекне славу, заради велике паре, тешко да могу изнети тврдњу да је књига коју сам написао „друштвени феномен вредан пажње”. Лична сатисфакција сигурно јесте, али… Да ли је само то? Ако афоризме које пишем цитирају моји школски другови, новинари, професори факултета… ако су они преведени на више од двадесет светских језика… ако се о њима пишу есеји, новински чланци… ако су заступљени у докторатима, научним радовима… онда с пуним правом могу да кажем да је књига, у издању новосадског „Прометеја” „Боже, упрости нам” постала друштвени феномен. Тражена је, добро се продаје, читана је, цитирана… Шта писац може више од књиге коју напише да очекује?!

НН: Многи афористичари тврде да су потцијењени у односу на књижевнике који се баве другим жанровима. Какво је Ваше мишљење о овој теми?

НЕСТОРОВИЋ: Мислим да нису потцењени. Квалитет је квалитет. Нити је сваки романописац Иво Андрић, нити је сваки афористичар Јиржи Лец. Књижевност је данас скрајнута са велике сцене. Сви писци желе славу, али славе нема довољно за све. Има је само за оне најбоље или за оне који су блиски власти и моћним људима. Не схватам ту тежњу и ту жељу неких мојих колега сатиричара (афористичара) да их „признају” писци осталих књижевних жанрова. Оно што вреди кад-тад нађе пут до читалаца. Према томе, треба само бити упоран и посвећен писању. Резултати сигурно неће изостати.

НН: Колико је интернет захвалан за писце кратких форми?

НЕСТОРОВИЋ: Интернет је захвалан за писање свих књижевних форми, а нарочито афоризама. То је најбржи медиј. Захваљујући њему одмах добијаш повратну реакцију о квалитету твојих умотворина и њиховој „комуникативности” са читаоцима. Када на Facebook-у објавим оно што тог дана напишем, имам утисак као да „играм” (пишем) пред препуним стадионом. Публика је у том тренутку мој дванаести играч!

НН: Сатиричари су у прошлим временима често кажњавани за изречену мисао. Данас мисли сатиричара као да не допиру до оних којима су намијењене. Колико је то са једне стране добро, а колико лоше за саму сатиру?

НЕСТОРОВИЋ: Данас смо сви ми, па и сатиричари, кажњени што живимо у оваквој (оваквим) неуређеној, корумпираној, осакаћеној, пониженој држави. Зар заиста мислиш, кад то имаш у виду, да власт треба било кога од нас додатно да кажњава? За све нас је добро да сатира постоји. Да није ње, ово овде би било мртво море. Људи би само ћутали и пливали… док се сви у њему не удаве.

НН: „Политички отпад у Србији се разврстава само у две групе: на власт и опозицију”, каже један од Ваших афоризама. Постоји ли алтернатива?

НЕСТОРОВИЋ: Алтернатива увек постоји. Треба се окренути правим вредностима. Треба вратити нашем народу достојанство и веру у себе. Породица мора бити, као што је и увек била, стуб друштва, а деца наше највеће богатство. Школама и факултетима треба повратити углед, а науци и култури у медијима дати предност над шарлатанима и јефтиним садржајима. А политички отпад? Њега треба сместити тамо где му је место. На сметлиште наше историје.

НН: Да ли, уз постојећу политичку ситуацију на Балкану, уопште треба да страхујемо за будућност сатире?

НЕСТОРОВИЋ: За будућност сатире на Балкану не треба страховати. Долазе нове снаге. Полако шиље своја пера. Стасавају. Спремају се за бој са искривљеном стварношћу. Ми, старији, свој бој лагано приводимо крају. Неке од нас је стигао умор, али неки се још увек не предају! Боре се! До последње капи мастила! Сви ми, и млади и стари, чинимо једну армију. Армију сатиричара која се бори за бољи и праведнији свет.

НН: Које колеге из Републике Српске цијените и мислите ли да овдје постоје добри сатиричари и афористичари?

НЕСТОРОВИЋ: Ценим Миладина Берића, Бојана Богдановића, Јову Николића и Станислава Томића. Добро пишу, имају свој препознатљив стил. Њихов допринос (хумору и) сатири је веома велик. Оставили су у њој дубок траг.

 

Неки од афоризама

  • Толико смо се дистанцирали једни од других да више нема шансе да се нечим заразимо. Чак ни истином.
  • Све наше политичаре и најлакша повреда њихове сујете више боли од најтежих повреда поноса, части и достојанства наше државе.
  • Од писања хумора свуда у свету може лепо да се живи, али не и од писања сатире. Од тог може само да се умре.

 

извор: Независне новине

Обавештење о слању рукописа

Уредништво ИК Прометеј обавештава све заинтересоване ауторе да у наредне две године нећемо имати могућности за разматрање нових рукописа. Због већ попуњеног издавачког плана за 2020. и 2021. годину нећемо примати и разматрати нове предлоге. Захваљујемо се свима на разумевању и стрпљењу.

Пријава на билтен

Будите обавештени о новостима и акцијама у ИК Прометеј.