Danko Stojić

Danko Stojić (1958), diplomirani filmski i TV reditelj, magistar filmologije i književnik. Tokom 1980-ih i 1990-ih godina po svojim scenarijima je za RTS – TVB i druge medijske kuće režirao veći broj polučasovnih filmova, emisija, priloga i kratkih filmova,  vezanih za kulturu. Njegov najcenjeniji inajviše puta prikazivani TV film nosi naziv „Adriana – portret balerine“ (1989). Stojić se takođe istakao TV serijom „Nemi jezik“ (1992/93).

U novom veku Stojić se vraća režiji i po svom scenariju debituje kao reditelj dugometražnog ihranog filma „Psiho-seansa“ (2014), u produkciji Doma kulture – Studentski grad. Ovaj film je prikazan na nacionalnim festivalima, doživeo je bioskopsku premijeru i TV reprize, a sada je dostupa na Jutjubu.

Objavio je sledeće stručne knjige: Moć filmskog fantazma (1998); Ljudsko ponašanje na filmu (2001), Detalj na filmu (2002); Knjiga o filmu (2009); Nesnimljeni filmovi (2009) i Volite li stari domaći film (2014).

 

Tajna dramskih umetnosti – eseji o pozorištu i filmu
Eseji objavljeni u ovoj knjizi nastajali su u rasponu od četvrt veka i prethodno su objavljivani na stranama časopisa. Tajna dramskih umetnosti može biti zanimljiva [...]
VOLITE LI STARI DOMAĆI FILM
Recenzija: Žarko Dragojević Lepo je i korisno kada autor odluči da svoje tekstove pisane u dužem vremenskom periodu, rasute u raznoj periodičnoj štampi, reši da [...]