Сјај и беда једне победе

Шифра производа: 30267
Сјај и беда једне победе
Преузмите одломак:
Број страна / Повез / Писмо:
336 / Тврд / Ћирилица
Димензије: 14 × 21 cm
ИСБН: 978-86-515-1717-7
Година издавања: 2021.
Издавачи / Суиздавачи: Издавачка кућа Прометеј, РТС

Цена: 1,550.00 RSDЦена са попустом: 930.00 RSD

VII коло Едиције СРБИЈА 1914–1918

Жорж Клемансо – „Отац победе“

Жорж Клемансо је, према неким мишљењима, највећи француски политичар и државник 20. века, после Шарла де Гола. Ова јединствена личност Треће француске републике, најдуговечније до данашњег дана, у значајној мери је обележила друштвени и национални живот Француске током више деценија. Врхунац своје славе и популарности Клемансо је стекао у последњим годинама Великог рата, као и у послератном периоду.

Ова несвакидашња личност двоструко је инспиративна, како за Французе, тако и за Србе. За ове прве да у епохи националног песимизма пронађу надахнуће у вулканском родољубљу, истрајности и непоколебљивости свог славног земљака, а за нас пак, да се подсетимо једне срећније епохе српско-француских односа и пријатељства.

Ова књига, написана са страшћу, и данас одушевљава, упркос историјској дистанци. У њој отркивамо да је „отац победе“, поред све своје оштре интелигенције човека од акције, био такође и значајан писац: нервозно и породрно, ово дело се чини као да је написано јуче.

 

„Приликом закључења ове наше Конференције мира, ја морам, пре него што сиђем са овог подијума да изразим своје велико жаљење што са политичке позорнице света нестаје једно велико историјско име, а то је Србија.“ – Жорж Клемансо

Будите први који ће написати рецензију “Сјај и беда једне победе”

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Још нема коментара.