Нација на нишану

Шифра производа: 30255
Нација на нишану
Број страна / Повез / Писмо:
180 / Тврд / Ћирилица
Димензије: 14 × 21 cm
ИСБН: 978-86-515-1676-7
Година издавања: 2021.
Издавачи / Суиздавачи: Издавачка кућа Прометеј, РТС

Цена: 1,100.00 RSDЦена са попустом: 660.00 RSD

Нема на залихама

Нација на нишану – шта је једна Американка видела и учинила у напаћеној Србији

 

„Моји читаоци ће увидети због чега не могу да им наменим ову књигу без молбе да ми опросте чињеницу да је ово моја прва књига и самим тим, без сумње има пропусте. Али, у њој сам изнела своје дубоке емоције, дивљење и поштовање пред призорима српске храбрости; искуства која сам имала у тој дивној, захвалној земљи, али изнад свега одавање признања изузетним Енглезима, Французима и Американцима који су добровољно помагали тим несрећним људима.

Одајем признање мушкарцима и женама који су предано служили усред смртних опасности и који су, у много случајева, положили свој живот помажући српским херојима који су, као да то није ништа, жртвовали животе бранећи заставу и отаџбину. Због тога што је моје срце писало ову књигу уздам се у великодушност читалаца код којих желим да пробудим интересовање за нашег изузетно храброг и оданог савезника, Србију.“ – Рут С. Фарнам

Рут С. Фарнам

Рут С. Фарнам (1873–1956) била је америчка активисткиња, пацифиста, борац за женска права и велики добротвор Србије у Првом светском раату. Постала је војник у српској војсци као једина Американка којој је припала та част због њене агилности, храбрости и убеђености у праведност српске борбе.

Примљена је у чину наредника у Први српски коњички пук тококм битке за Брод, октобра 1916. године у којој је симболично и сама учествовала.

Књига Нација на нишану је њено прво и колико знамо једино књижевно дело. Објављено је у Њујорку 1918. године.

Будите први који ће написати рецензију “Нација на нишану”

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Још нема коментара.