НЕСТАЛИ – српски ратни заробљеници и интернирани цивили – сабирни логор у Сремској Митровици (1915–1916)

Шифра производа: 30108
НЕСТАЛИ – српски ратни заробљеници и интернирани цивили – сабирни логор у Сремској Митровици (1915–1916)
Број страна / Повез / Писмо:
189 / Тврд / Ћирилица
Димензије: 21 cm
ИСБН: 978-86-515-1578-4
Година издавања: 2019.
Издавач / Суиздавач: Издавачка кућа Прометеј

Цена: 1,100.00 RSDЦена са попустом: 880.00 RSD

Страдање држављана Краљевине Србије у Великом рату пало је у заборав, шира јавност више од седам деценија није довољно информисана о браниоцима Београда, о пониженој и побеђеној српској војци у четвртој Макензеновој офанзиви, октобра 1915. године, која је боравила у Сремској Митровици. Ни данас се не сагледава величина трагедије цивилних и војних жртава које су прошле улицама града, боравиле у Казненом заводу и другим прихватним пунктовима.

Полазна тачка у изучавању теме о српским заробљеницима и интернирцима био је интересантан несређен материјал архивске заоставштине др Милана Костића, управника Казненог завода у Сремској Митровици, а затим и адвокат у Земуну, материјал је преузет 1986. године од наследника др Костића.

Пронађени ратни дневник у архивском материјалу разоткрио је димензију трагедије и појединости егзодуса српских војника и цивила у сабирном логору од октобра 1915. до марта 1916. године. Читајући кратке белешке управитеља о различитим ситуацијама и недаћама, развија се саосећање са патњама заробљеника, те се сагледавају околности настанка хуманитарне кризе. Цитирајући записе у овој књизим драгоцена сведочанства о страдању српског народа учињена су доступним јавности.

Оливера Делић

Оливера Делић (1957, Сремска Митровица), историчар, музејски саветник. Основно и средњошколско образовање стекла у Сремској Митровици. Дипломирала је историју на Филозофском факултету Универзитета у Сарајеву (1982). Радни век започиње као професор у сремскомитровачким основим школама, а у Музеју Срема ради од 1985. године као кустос – историчар за збирке докумената, фотографија и нумизмата.

 

Будите први који ће написати рецензију “НЕСТАЛИ – српски ратни заробљеници и интернирани цивили – сабирни логор у Сремској Митровици (1915–1916)”

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Још нема коментара.