Велики рат и „мали“ човек: сведочења српских војника

Шифра производа: 29963
Велики рат и „мали“ човек: сведочења српских војника
Број страна / Повез / Писмо:
333 / Тврд / Ћирилица
Димензије: 15 × 21 cm
ИСБН: 978-86-515-1428-2
Година издавања: 2018.
Издавач / Суиздавач: Издавачка кућа Прометеј

Цена: 1,150.00 RSDЦена са попустом: 920.00 RSD

Нема на залихама

Ова књига је тематски подељена на две целине. У првом делу, приказан је пут српске војске од Албаније до Крфа, а потом, након опоравка и реорганизације, и до Солуна. Тежиште је на описима Крфа – „острво спаса“, затим Солуна и фронта, из пера српских војника. Ти описи најчешће садрже и приказ карактерних особина и обичаја локалног становништва. У последња два поглавља, као другој целини књиге, настојала сам да укажем на српски угао посматрања када је реч о Грцима и другим Савезницима, и да – у мањој мери – представим слику коју су о српским војницима и избеглицама стекли Грци и остали савезници.

У овој књизи – која представља прерађену и допуњену верзију мог магистарског рада под насловом „Први светски рат и Грчка у очима изгнане српске војске“ – настојала сам да изнесем виђење обичог српског војника о ратним догађајима. Искључак је у извесној мери учињен у последњем поглављу, у којем је дат и осврт на мит о српско-грчком пријатељству, и где су изложени аспекти пре 1914. године. Сматрала сам ипак да је битно ближе објаснити ову готово онтолошку везу између два народа и појаву мита који је постао саставни елемент српске и грчке националне свести. Управо се и сам српски војник, који у књизи свакако заузима централно место, позивао на тај однос у тренутку када се очекивао улазак Грчке у рат.

Сведочења војника приложена су у оригиналном облику, док доследно поштовање аутентичности текстова није испоштовано у оним ретким случајевима када сам проценила да одломак неће бити довољно концизан. Стога одломци представљају драгоцена сведочанства, док на основу самог начина на који војник износи своја опажања можемо доста закључити и о његовом карактеру. Поједини историјски датуми истовремено су наведени по јулијанском и грегоријанском календару, док су датуми из дипломатске преписке пренесени у фусноте онако како су изворно написани у сваком документу.

Јасмина Томашевић                                                              У Београду, октобра 2018.

Јасмина Томашевић

Будите први који ће написати рецензију “Велики рат и „мали“ човек: сведочења српских војника”

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Још нема коментара.