Три силе притисле Србијицу – приче Солунаца

Шифра производа: 29964
Три силе притисле Србијицу – приче Солунаца
Број страна / Повез / Писмо:
348 / Тврд / Ћирилица
Димензије: 14 × 21 cm
ИСБН: 978-86-515-1417-6
Година издавања: 2018.
Издавач / Суиздавач: Издавачка кућа Прометеј

Цена: 1,350.00 RSDЦена са попустом: 1,080.00 RSD

Нема на залихама

“Најлепше странице ове књиге испуњене су примерима древне народне етике. У сред ратног вртлога и ужаса, патријархални човек настоји да сачува своју душу. Иако се кроз Албанију немилосрдно остављају болесни и рањени, чак и они најближи, књига пружа и примере супротне врсте. Брига о другоме и другарство провлаче се кроз многа казивања. ‘Ми војници смо се волели. Постављани су парници, па кад један погине онај други да запише и сахрани. Чим један остане сам, он одмах тражи парник’, казује Радосав Марковић јединствен податак који по свему судећи, досад није забележен. Драгомир Ђорђевић на фронту уговара да се ожени непознатом сестром свог друга, ако преживи, и то после рата испуњава.

Укратко, овај зборник је широка панорама наше народне психологије, погледа, мишљења, поступака; па чак и народне парапсихологије. Дотиче се и невидљива, тајанствена страна појава и живота.

О мучним ратовима 1912-18. године и нашој најтежој теми Албанској Голготи, досад су највише говорили официри и интелектуалци, а понајмање онај који је те ратове носио и добио – обичан војник, сељак. Сада се овај први пут јавља у својој, и то већој књизи, и о предмету на којем су се поломила толика пера (међу њима и Нушићево) први пут се говори непатетично и чисто, изнутра, драгоценом једноставношћу казивања.“

Драгиша Витошевић

Драгутин Паунић

Драгутин Паунић (1936, Кусадак) ради као новинар у Смедеревској Паланци. Две деценије провео је на дужности главног и одговорног уредника „Наше комуне“, односно Радио „Јасенице“. Сарадник је „Расковника“ и „Вукове задужбине“ и дописник „Политике“ и Радио Београда. Самостално објавио књиге: Кад су војске пролазиле, Цоглава, Ржан, Људи иза маске и Међаши неба и земље, а у коауторству: Три силе притисле Србијицу и Србијиво, душо горка. Добитник је две републичке награде за новинарство. Члан Удружења књижевника Србије (1989) и заступљен је у Лексикону писаца Југославије (Матица српска) и Хроници „Два века српског новинарства“.


Милија Ђорђевић

Милија Ђорђевић (1931–2012) рођен је у селу Ратару (заселак Ватошево). Гимназију завршио у Смедеревској Паланци а у Београду Филолошки факултет – Група југословенске књижевности. Радио као професор и новинар. Самостално написао књиге: Пчеларство Доње Јасенице, Пророштво деспота Стефана, Никодија кмет, Професор Гргур Милановић, Реч о другим речима (ономастика) и Споредовање беспобедно, а као коаутор: Три силе притисле Србијицу и Србијице, душо горка. Бавећи се шахом и играјући за прву екипу Смедеревске Паланке, објавио је монографију: Екипни шампионати Југосалвије 1946–1979. Сарађивао у листовима и часописима пишући књижевно-језичке и историјске текстове. У Удружење књижевника Србије примљен је 1991. године.

Будите први који ће написати рецензију “Три силе притисле Србијицу – приче Солунаца”

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Још нема коментара.