Дубровник у борби за уједињење 1908–1918

Шифра производа: 29960
Дубровник у борби за уједињење 1908–1918
Број страна / Повез / Писмо:
384 / Тврд / Ћирилица
Димензије: 15 × 21 cm
ИСБН: 978-86-515-1416-9
Година издавања: 2018.
Издавач / Суиздавач: Издавачка кућа Прометеј

Цена: 1,350.00 RSDЦена са попустом: 1,080.00 RSD

Студија Милана Ж. Живановића, која се сада понавља, утемељена у грађи Архива – записницима Вијећа и Управитељства опћине, као и Царско-краљевског намјестништва у Задру – представља капитални допринос новијој историји Дубровника.

Она води читаоца у политички амбијент града у којему су се добрано осјећали утицаји крупних јавних испољавања свег далматинског хрватства и српства (Ријечка резолуција Хрвата, 3. октобра 1905, и Задарске резолуције Срба, 17. октобра исте године). И тада је било прихваћено присаједињење далматинских Хрвата са прековелебитским, уз услов равноправног положаја Срба са Хрватима.

Сљедећег мјесеца Чингрија је у Далматинском сабору читао споразум двају народа. Но, одмах су се јавили противници овог сабрања из редова праваша. У Вијећу се расправљало о истицању хрватске и српске заставе. Ипак, у Дубровнику су се све до 1914. године на општинској згради вијориле обје тробојнице.

Ово је књига која не доноси само чврсто структуриран историографски текст већ слика и епизоде из живота града, посјете страних владара, говоре најистакнутијих јавних и политичких градских дјелатника који се сјећају трагичних датума из његове прошлости, упозоравајући на перспективе, политичке напетости 1907. године поводом напада хрватске странке на носиоце и ствараоце Резолуције из Ријеке.

Из овог дјела може се видјети како се до 1914. године организовала дубровачка омладина и како су се гасила српска соколска друштва, све до забране употребе ћирилице и назива „православни“, 1916. године. Услиједила су и хапшења Срба. Све активности на темељном преображају Дубровника одвијале су се под окриљем свјетског ратног пожара, као и касније, али том другом погрому већ тада је утиран пут.

То је доба када франковци и клерикалци у граду руше, укључујући и општинску уграду. Но, аутор нуди и слику укупног политичког контекста, описом политичких превирања на балканском тлу до краја Првог свјетског рата. Клерикална оштрица која се на измаку XIX вијека у Далмацији појавила тек дјеловањем у склопу политичких форума, у XX вијек загазила је отвореним мјерама репресије, користећи се свјетским ратом.

Ипак, то све у настојању културолошког обраћања и импорта једног народног имена, са којим се у велебном Архиву Дубровника не срећемо. Тој новој ознаци требало је створити мјесто. Политичка расправљања националног питања у Далмацији, својствена XIX вијеку, одговор готово цјелине политички сензибилисаног словинства Далмације и Боке са доминантним учешћем у саборима у освит разломног XX вијека, водила су мјерама отворене репресије, срачунате да поруче: Далмација и Дубровник нису мјесто безбједно Србима. Дубровник јесте постао метом највише важности, због његове цјелокупне друштвене елите која је себе означила српским именом.

Горан Ж. Комар

Милан Живановић

Будите први који ће написати рецензију “Дубровник у борби за уједињење 1908–1918”

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Још нема коментара.