Црна Гора у Првом свијетском рату

Шифра производа: 29926
Црна Гора у Првом свијетском рату
Број страна / Повез / Писмо:
701 / Тврд / Ћирилица
Димензије: 21 cm
ИСБН: 978-86-515-1407-7
Година издавања: 2018.
Издавач / Суиздавач: Издавачка кућа Прометеј

Цена: 1,800.00 RSDЦена са попустом: 1,440.00 RSD

Историјски развој црногорско-аустријских односа водио је ка отвореном сукобу две државе. За Аустроугарску Црна Гора је била саставни део јединственог српског проблема, који ће она морати једног дана да решава оружјем. Цео историјски развој тих односа указивао је да Аустроугарска неће никада имати на својој страни Црну Гору против Србије и Русије. Аустроугарски владајући кругови стално су рачунали са династичким супротностима као најснажнијим фактором за удаљавање Црне Горе од Србије, али је национална светс народа у Црној Гори била толико јака да питање династије није могло бити никада примарно, када се радило о животним националним питањима. То је најбоље показала јулска криза 1914. године.

Новица Ракочевић

Новица Ракочевић, историчар, рођен је у Требаљеву, Колашин, 15. јануара 1927. Завршио је Филозофски факултет у Загребу 1952, а докторирао на Филозофском факултету у Београду 1965. Радио је као професор историје у Котору, Колашину и Бијелом Пољу, а од 1959. до пензионисања као научни саветник у историјском институту.

Носилац је Медаље за храброст, Ордена заслуга за народ III степена, Ордена рада са златним вијенцем и добитник је Тринаестојулске награде.

Аутор је више од шездесет научних расправа и чланака. Његово свеукупно дело засновано је на поузданом истраживачком раду и представља основу историје Црне Горе, делом и Југосалавије и Балкана.

Новица Ракочевић умро је јуна 1998. године.

Будите први који ће написати рецензију “Црна Гора у Првом свијетском рату”

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Још нема коментара.