Овејани Србин – Велики рат у сећањима добровољаца из Баната

Шифра производа: 29913
Овејани Србин – Велики рат у сећањима добровољаца из Баната
Број страна / Повез / Писмо:
124 / Тврд / Ћирилица
Димензије: 21 cm
ИСБН: 978-86-515-1418-3
Година издавања: 2018.
Издавач / Суиздавач: Издавачка кућа Прометеј

Цена: 900.00 RSDЦена са попустом: 540.00 RSD

“Како за зналце историјских наука, тако и за сваког просечног читаоца, Сећања ће представљати драгоцену грађу, односно – пријемчиво и одиста узбудљиво штиво. Пред сам крај живота сачинио их је прекаљени ратник, један од оних див-јунака из Великог рата, носилац највећих одликовања Краљевине Србије.
Повучен у себе пред налетима поражавајуће стварности, у тиховању, сам, Владимир Фијат губи прву битку у животу – старачке дане проводи у душевној болници, у Вршцу. Пошто није имао никога ко би га сахранио у Самошу, вероватно је сахрањен о државном трошку, негде у Вршцу. Заузврат, он је свом Самошу завештао импресиван легат уметничких слика и предмета, антиквитета, ретких докумената…
Питаће се неко: где почива овај велики српски јунак, истински овејани Србин? А одговор је онај најтужнији, онај који говори о нама самима – његово гробно место, барем до сада, нико није пронашао, а врло вероватно да га нико није ни тражио… Сада то морамо учинити!”
Из предговора Милована Лукића

Владимир Фијат

Трговац, добротвор, добровољац-солунац, носилац Златне Карађорђеве звезде са мачевима, Крста светог Ђорђа и Обилићеве медаље и службеник у двору краља Александра. Уз то, и колекционар који је свом родном Самошу, код Ковачице, оставио врло вредан легат са делима Дирера, Тицијана, Модиљанија, Паје Јовановића, Марка Мурата, Лукијана Бибића, као и колекцију фотографија српске војске у Првом светском рату.

Частан живот Владимира Фијата завршио се тужно, 16. марта 1959. године, у вршачкој душевној болници. Није имао родбину и никог ко би га сахранио у родном Самошу, па је вероватно у банатску земљу положен о трошку државе, негде у Вршцу. Његово гробно место, засад, није познато.

Будите први који ће написати рецензију “Овејани Србин – Велики рат у сећањима добровољаца из Баната”

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Још нема коментара.