НАЂМЕЂЕР

Шифра производа: 29472
НАЂМЕЂЕР
Број страна / Повез / Писмо:
408 / Тврд / Ћирилица
Димензије: 16.8 × 23.5 cm
ИСБН: /
Година издавања: 2016.
Издавачи / Суиздавачи: Издавачка кућа Прометеј, Удружење Срба у Словачкој

Цена: 1,900.00 RSDЦена са попустом: 1,520.00 RSD

Исидор Ђуковић (1927) врстан је зналац историје нашег народа у Првом и Другом светском рату, о чему је написао више књига, међу којима је и „Нађмеђер – аустроугарски логор за Србе 1914-1918“. Аутор наводи да је да је књига настала после дугог истраживања по архивама, литературе али и боравка у Нађмеђеру – логор је под ведрим небом формиран крајем лета 1914. године, био је највећи и налазио се између Братиславе и Коморана. У Нађмеђеру је сахрањено око 6.000 Срба. Ђуковић је у књизи објавио податке о умрлим и сахрањеним у овом стартишту Срба, данас у Словачкој.

Према речима рецензента Владимира Стојанчевића, ова књига је драгоцени допринос признавању историјске прошлости Срба у једном од најсудбоноснијих тренутака целокупне његове дотадашње историје. Дело Исидора Ђуковића једно је „од најдокументованијих и најуспелијих, како по уводној студији, тако и по списку настрадалих Срба у Нађмеђеру.“

Исидор Ђуковић

Исидор Ђуковић је рођен 12. августа 1927. године у селу Крива Река, Горњи Милановац. Основну школу је завршио у Шилопају, а гимназију учио у Горњем Милановцу.

У ЈНА је напредовао до чина потпуковника и на лични захтев, 1978. године, пензионисан.

За време службе у ЈНА објављивао је у: Народној армији, Фронту, Војнотехничком гласнику, Морнаричком гласнику и Војном делу. Крајем 1967. добио је награду “22. децембар” за рад објављен у Војном гласнику који је оцењен као најбољи у свим војним часописима те године.

По пензионисању је наставио да пише о историјским темама из Првог светског рата, у коме је изгубио више предака, и Другог светског рата, чиме је повезивао традицију генерација.

Будите први који ће написати рецензију “НАЂМЕЂЕР”

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Још нема коментара.