Са Србима на Солунском фронту

Шифра производа: 29719
Са Србима на Солунском фронту
Преузмите одломак:
Број страна / Повез / Писмо:
207 / Тврд / Ћирилица
Димензије: -
ИСБН: 78-86-515-12929
Година издавања: 2017.
Издавач / Суиздавач: Издавачка кућа Прометеј

Цена: 1,250.00 RSDЦена са попустом: 1,000.00 RSD

Ови мемоари спадају у најбоље књиге ове врсте о Солунском фронту, понајвише због свеобухватности слике фронта и његових учесника. За читаоца су, највреднији они делови књиге у којима Волш износи своје личне утиске, описује сусрете, призоре, и на основу непосредних запажања доноси закључке. Он даје изванредно живописну слику Солуна, у коме се током рата стекло неколико нација и неколико раса, где су се на драматичан начин укрштали Исток и Запад. Између осталог, описује пуч против пронемачки расположеног краља Константина, велики пожар у Солуну, битку за Кајмакчалан, ослобођење Битоља, сусрет са г-ђом Харли, великом добротворком српског народа, бомбардовање болница, сусрете са члановима Српског краљевског оркестра, суђење члановима „Црне руке“, и многе друге догађаје и сусрете.

Посветио је једно посебно поглавље својим ратним друговима и насловио га „Срби“. Оно представља у извесном смислу резиме његових мишљења о Србима, својеврсну каракеторологију српске нације.

Даглас Волш

Један од ретких Британаца који су током ратовања на солунском фронту покушали да изразе песничким језиком свој доживљај рата био је Даглас Волш, возач камиона у транспортној јединици Прве српске армије, који се две године дружио са Србима, својим саборцима. Убрзо после рата објавио је књигу својих мемоара са солунског фронта под насловом Са Србима у Македонији.

Због природе свога посла у Првој српској армији, Волш није никада учествовао у борбама, нити је био непосредан сведок ратних ужаса. Међутим, био је довољно близу да их доживи јер је често својим камионом превозио српске рањенике и у прихватним превијалиштима био сведок ужасних призора.

Волш је, као и многи његови земљаци, до рата имао веома неповољно мишљење о Србима, које је променио дружећи се са њима на фронту.

Будите први који ће написати рецензију “Са Србима на Солунском фронту”

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Још нема коментара.