Распета Србија

Шифра производа: 29717
Распета Србија
Преузмите одломак:
Број страна / Повез / Писмо:
171 / Тврд / Ћирилица
Димензије: -
ИСБН: 978-86-515-1226-4
Година издавања: 2017.
Издавач / Суиздавач: Издавачка кућа Прометеј

Цена: 1,150.00 RSDЦена са попустом: 920.00 RSD

Милутин Крунић био је српски поручник у Првом светском рату и слависта чувеног Беркли универзитета у САД. Све у вези са Крунићем било је загонетно и јединствено: и живот, буран и несталан, и његова дела, романтичарска, а у исто време реалистична и мрачна.

Крунићеве аутобиографске приче су објављене у САД, на енглеском језику, и није познато да су до сада разматране у српским књижевним или историографским круговима, што данас само истиче њихов значај. Посебно је значајна збирка коју је објавио под насловом Serbia crucified. The beginning (Boston – New York, 1918) садржи четири приче из Првог светског рата, када је био активан српски официр. Оне се хронолошки надовезују једна на другу и говоре о судбини чете којом је командовао у борбама против Бугара. Он, у духу времена, даје идиличне слике о српском народу и његовој култури, али читаоца не штеди описа ратних страхота које је лично доживео – смрт недужних и слабих, мајки, деце, блиских пријатеља, ни сурове филозофије живота, по којој добре људе не затиче увек награда, као што и лоше не стиже казна за њихова дела.

Милутин Крунић

Милутин Крунић (9. јануар 1894 – 23. мај 1956)

Подаци о његовом животу пре Првог светског рата, нажалост, нису познати. Може се претпоставити да је реч о високообразованом човеку, највероватније некадашњем војном кадету. Чин поручника, који је имао у Првом светском рату, указује да је могао бити активан и у балканским ратовима (1912–1913).

За собом је оставио бројне чланке и приповетке, од који су многе објављене у магазину Atlantic monthly. Најзначајнија дела која су обележила његов књижевни рад су: кратка прича The Christs Fought Hard (објављена у Edward J. O’Brien’s Best Short Stories for 1926, New York, 1926) и збирка аутобиографских прича из Првог светског рата Serbia crucified. The Beginning (Boston – New York, 1918).

Будите први који ће написати рецензију “Распета Србија”

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Још нема коментара.