Војвода Вук

Шифра производа: 29450
Војвода Вук
Број страна / Повез / Писмо:
304 / Тврд / Ћирилица
Димензије: 13.5 × 20.5 cm
ИСБН: 1151-9
Година издавања: 2016.
Издавачи / Суиздавачи: Издавачка кућа Прометеј, РТС, Удружење потомака ратника 1912-1918

Цена: 1,550.00 RSDЦена са попустом: 1,240.00 RSD

Биографија потпуковника српске војске, Војина Поповића, познатијег као војвода Вук, испуњена је непрекидном борбом: за опстанак у суровим условима под турском окупацијом у Рашкој области, где је рођен; да преживи у немаштини на периферији Крагујевца, где су му се преселили родитељи, бежећи од турског зулума; за стицање војних и ратничких вештина у Нижој школи Војне ишла путем војне конфронтације фиксирајући се посебно на југоисточне суседе. Арчибалд Рајс, дошавши у Србију 1914. као неутрални посматрач рата, био је запрепашћен злочинима Аустроугара, и у свој дневник бележи злочине – стрељања, узимања талаца и депортације. („Београдске болнице су данас четири пута биле бомбардоване”, писао је Рајс додајући да Аустроугарска „жели да избрише читав српски народ”.) Ти злочини, како је указао бечки лист Пресе, нису били никада кажњени. За сучељавање са ратним злочинима није се нашао ниједан прави тренутак, те до тога никада није дошло, а изговори су били да Република, која је заменила Дунавску монархију, није могла да се криви за злочине аустроугарске  војске, а касније ни Друга Република није признала злочине, како не би нанела штету царском угледу који привлачи туристе… академије Краљевине Србије; у четничкој акцији за слободу српског народа у Јужној и Старој Србији и Македонији; у јуришима предводећи ратне добровољце у балканским ратовима,

борбама на Церу, Дрини, Колубари и за ослобођење Београда 1914. године; потом у борбама на Солунском фронту до јуначког освајања Кајмакчалана, где је, у 32. години живота, предводећи своје ратнике на Груништу код Црног камена, славно погинуо. Још за живота постао је ратничка легенда: строг, правичан и увек спреман да се стави у службу одбране своје отаџбине и поробљеног српског народа.

Видоје Голубовић

Др Видоје Голубовић је научни сарадник на Институту за међународну политику и привреду у Београду. Поред широког дијапазона научног истраживања, посебно изучава културно-историјску баштину и наслеђа Србије и Београда и ради на њеном представљању јавности кроз разне пригодне и туристичке облике.

Написао је и објавио 15 књига, више од сто научних и стручних радова из различитих области, уредник је више научних зборника и аутор неколико серијала о старом Београду. Предавач је у више научних и стручних установа.


Новица Пешић

Новица Пешић новинар, публициста и уредник недељног листа „Народна армија”, затим „Војска”, а по престанку службе уредник је „Добровољачког гласника”, часописа Удружења ратних добровољаца 1912–1918, њихових потомака и поштовалаца и аутор других издања из опежног издавачког програма те родољубиве организације.

Аутор је десетак историјских књига из ослободилачких ратова Србије до 1918. године и многобројних публицистичких чланака у часописима и новинама. Објавио је више фељтонских историографских чланака у дневном листу „Вечерње новости” и часопису „Одбрана”.


Предраг Павловић

Предраг Павловић је дугогодишњи предавач националне и војне историје у нижој и вишој војној академији у Београду. Вишегодишњи је начелник Катедре за војну историју у Центру високих војних школа ЈНА, професор на Факултету Народне одбране на катедри за историју, сарадник и предавач по позиву на другим факултетима у Србији.

Аутор више објављених дела и уџбеника из војне историје, запажених изложби у Музеју Топлице у Прокупљу, Војном музеју у Београду музејске поставке о страдању српског народа у топличком и јабланичком крају посатвљене у селу Гргур.

Будите први који ће написати рецензију “Војвода Вук”

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Још нема коментара.