Српско повлачење 1915/16 : француска сведочанства

Шифра производа: 29517
Српско повлачење 1915/16 : француска сведочанства
Број страна / Повез / Писмо:
329 / Броширан / Латиница
Димензије: 14 × 21 cm
ИСБН: 978-86-515-1173-1
Година издавања: 2016.
Издавачи / Суиздавачи: Издавачка кућа Прометеј, Институт за савремену историју, РТС

Цена: 1,200.00 RSDЦена са попустом: 960.00 RSD

Француска сведочанства о повлачењу из Србије  објављена су углавном док је рат још трајао. Она су се обраћала француским читаоцима и имала су пропагандни аспект којим се желело објаснити Французима зашто је Француска подржавала свог младог српског савезника на Балкану у плановима које је оспоравао значајан број савременика.

Српско повлачење у ком су Французи и други савезници учествовали, имало је неколико етапа од којих су две карактеристичне. Док су боравили на територији Србије, повлачење се одвијало под окриљем и уз гаранције српске владе. Оног тренутка када је територија Србије напуштена, повлачење је постало савезнички проблем, а учесници у повлачењу, укључујући и опуномоћеног министра Бопа, изгубили су утицај на даљи ток догађаја. Од тог тренутка, савезници су о судбини Срба одлучивали на највишем нивоу између Париза, Петрограда, Лондона и Рима.

Станислав Сретеновић

После стицања доктората Европског универзитета института у Фиренци, Станислав Сретеновић ради као виши научни сарадник Института за савремену историју у Београду.

Међу бројним научним публикацијама у Србији, Француској и Европи објавио је као аутор или ко-аутор књиге: Француска и Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца (Београд, ИСИ, 2008), Амбасада Француске у Београду (Париз, 2013) и Лексикон Првог светског рата у Србији, Београд, 2015.

Говори и пише на српском, француском, енглеском и италијанском језику.

Будите први који ће написати рецензију “Српско повлачење 1915/16 : француска сведочанства”

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Још нема коментара.