Српски школски дан у Француској

Шифра производа: 29455
Српски школски дан у Француској
Број страна / Повез / Писмо:
296 / Тврд / Ћирилица
Димензије: 14 × 21 cm
ИСБН: 978-86-515-1160-1
Година издавања: 2016.
Издавачи / Суиздавачи: Издавачка кућа Прометеј, РТС

Цена: 1,100.00 RSDЦена са попустом: 880.00 RSD

На иницијативу министра просвете и уметности Републике Француске у свим француским школама, од основних до универзитета, 26. марта 1915. године одржан је „Српски школски дан”. Тада су француски учитељи и професори испричали историју Србије својим ђацима и сакупљали дарове за српску ратну сиротињу. Тог дана неколико милиона француских ученика и студената од скромних сеоских школа, па до Сорбоне имало је прилику да се упозна са Србијом и српским народом. Можда најимпресивнији део прославе и признања српском народу био је задатак који су имали да обаве најмлађи учесници прославе. Наиме, они су имали да испишу шест пута најбољим рукописом овај текст: „Част и слава храбром српском народу, нашем пријатељу и нашем савезнику.”

Душан Т. Батаковић

Душан Т. Батаковић (1957–2017) био је историчар и дипломата, директор Балканолошког института САНУ. После основних и дипломатских студија и Београду, докторирао је у Француској на Универзитету Париз-Сорбона (Париз IV).

За заслуге у научном раду одликован је француским орденом Академске палме у рангу официра (2010). Добитник је награде „Стојан Новаковић“ за најбољи уџбеник (Историја за седми разред основне школе)

Био је аутор и коаутор и приређивач давдесетак књига и преко 170 чланака и студија на српском, француском и енглеском језику, посвећених историји Косова и Метохије, историји српског народа, историји Југославије и Балкана, односу историје и идеологије на нашим просторима. Књиге су му превођене на руски, румунски, корејски и албански језик.

Будите први који ће написати рецензију “Српски школски дан у Француској”

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Још нема коментара.