Прљави рат Хабзбурга

Шифра производа: 91
Прљави рат Хабзбурга
Број страна / Повез / Писмо:
400 / Тврд / Ћирилица
Димензије: 14 × 21 cm
ИСБН: 1175-5
Година издавања: 2016.
Издавачи / Суиздавачи: Издавачка кућа Прометеј, РТС

Цена: 1,500.00 RSDЦена са попустом: 1,200.00 RSD

Колективно дело аустријских историчара новије генерације који су се истакли критичким ставом према улози Хабзбуршке монархије у припремама за рат против Србије и према злочинима њених армија на фронту, иза линија фронта и у окупираним зонама.

Ово је супротстављање тези Кристофера Кларка о кривици за Велики рат, који тврди да постоји подељена кривица читаве Европе. Историчари око Лајдингера сматрају да је Аустроугарска доследно ишла путем војне конфронтације фиксирајући се посебно на југоисточне суседе. Арчибалд Рајс, дошавши у Србију 1914. као неутрални посматрач рата, био је запрепашћен злочинима Аустроугара, и у свој дневник бележи злочине – стрељања, узимања талаца и депортације. („Београдске болнице су данас четири пута биле бомбардоване”, писао је Рајс додајући да Аустроугарска „жели да избрише читав српски народ”.) Ти злочини, како је указао бечки лист Пресе, нису били никада кажњени. За сучељавање са ратним злочинима није се нашао ниједан прави тренутак, те до тога никада није дошло, а изговори су били да Република, која је заменила Дунавску монархију, није могла да се криви за злочине аустроугарске војске, а касније ни Друга Република није признала злочине, како не би нанела штету царском угледу који привлачи туристе…

Верена Мориц

Верена Мориц, магистар и доктор наука, рођена 1969. у Ајзенштату, у аустријској покрајини Градишће, лекторка је на Универзитету у Бечу, где је студирала руски језик и историју. Ауторка је бројних студија и публиакција на тему асутријско-руских односа, о узроцима и последицама Првог светског рата, о ратним заробљеницима у Првом и Другом светском рату. Одликована је бројним наградама.


Волфрам Дорник

Волфрам Дорник, доктор наука, рођен 1978. године у Фелдбаху, руководилац је Градског архива у Грацу. Дугогодишњи је научни сарадник Института Лудвиг Болцман (2004–2015) и предавач на Универзитету у Грацу. Аутор је бројних публикација о Првом и Другом светском рату, о заробљеницима у Првом светском рату и о Холокаусту у Другом светском рату.


Карин Мозер

Карин Мозер, магистар наука, рођена 1974. у Бечу, предавачица је на Универзитету у Бечу, на Историјском институту и на Институтту за привредну и социјалну историју. Ауторка је бројних публикација о развоју аустријског филма и кураторка бројних изложби  на тему историје филма у Аустрији.


Ханес Лајдингер

Ханес Лајдингер, магистар и доктор наука, рођен 1969. године, опуномоћени је предавач на Историјском институту Универзитета у Бечу, придружени истраживач на Универзитету у Берну и доцент на универзитетима у Салцбургу, Будимпешти и Њу Орлеансу. Завршио је студије археологије и праисторије, а његова дисертација бави се зачецима Коминтерне. Аутор је бројних студија и публикација о Великом рату и његовим последицама. Члан је Комисије за споменике аустријског Савезног министарства земаљске одбране и спорта. Добитник је великог броја награда: Награда Белау Аустријске академије наука (2004), Награде града Беча (2006), Годишња награда Фондације Теодор Кернер (2006), награде аустријског Савезног министарства за науку и истраживачки рад „Најбоља научна књига 2013. године” у категорији хуманистичких, социјалних и наука о културном развоју.

Будите први који ће написати рецензију “Прљави рат Хабзбурга”

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Још нема коментара.