Крвави траг Великог рата

Шифра производа: 29313
Крвави траг Великог рата
Број страна / Повез / Писмо:
240 / Тврд / Ћирилица
Димензије: 13.5 × 20.5 cm
ИСБН: 978-86-515-1056-7
Година издавања: 2016.
Издавачи / Суиздавачи: Издавачка кућа Прометеј, РТС

Цена: 1,500.00 RSDЦена са попустом: 1,200.00 RSD

Стотину година после свршетка Првог светског рата, широм света, па и код нас, опстаје мит о херојству сопствених армија. Цивилне жртве рата пoмињу се тек у контексту или се прећуткују. Њихова имена, њихов број и њихове патње само су површно истражене и документоване.

Број цивилних жртава на нашим просторима и у источној Европи,о којима се на Западу поново расправља, креће се од гротескних аустријских војних података о укупно 1.931 погубљеном и од претпоставке да су савезници Аустроугара у рату (код нас су то били бугарска војска, бугарске и албанске комите) усмртили недефинисани број жртава.

 

Ова књига је написана полазећи од сазнања да ниједно сведочанство злочина није убедљивије од доказа о неделима која су за собом оставили починиоци. Њена основна грађа су подаци и документи из аустријских архива – војна наређења да се изврше репресалије и организују масакри и депортације, као и војни извештаји о паљењу села, о стрељању, вешању и бајонетирању (погубљење бајонетом) талаца. Коришћени су изводи из стенограма парламентарних расправа у Аустрији о ратним злочинима и документи Комисије и истражних органа надлежних за ратне злочине.

Књига је писана и као допринос расветљавању најтамнијег поглавља Великог рата – запостављене чињенице да је тај рат претворен у коначни обрачун између Германа и Словена – са ове и са оне стране аустроугарских граница и широм у Бечу зацртаних зона утицаја Хабзбуршке монархије – како је то формулисао коаутор ове књиге Ханс Хаутман, пионир међу аустријским историчарима који су указали на запостављену и заборављену димензију почињених злочина у Великом рату.

 

Милош Казимировић

 

У Београду, августа 2015,

Милош Казимировић

Милош Казимировић је новинар и публициста. Пише као спољнополитички аналитичар дневног листа „Политика”. Рођен је у Сомбору 1953. године. Школовао се у Новом Саду, Београду, Бечу и Хамбургу. Професионални је новинар од октобра 1973. године, као репортер аустријске радио-телевизије ОРФ, а од јесени 1974. до пролећа 1988. спољнополитички извештач бечког дневника „Арбајтер цајтунг”, једног од најстаријих листова европске социјалдемократије. Писао је чланке и коментаре за бечки „Курир”, „Винер”, „Ноје цајт” и „Клајне цајтунг” у Грацу, анализе и студије за „Цукунфт”, часопис аустријске социјалдемократије за теоретске дискусије о политици, култури и друштву. Покретач је и издавач стручних часописа, између осталог и првог фудбалског недељника у историји аустријске штампе – „Фусбал”, као и „Хроноскопа”, првог српског часописа за љубитеље спортова.


Ханс Хаутман

Ханс Хаутман, рођен 1943. године у Бечу, сврстава се у ред истакнутих и пре свега одважних познавалаца новије историје у Аустрији. Емиритирани професор Универзитета Јоханес Кеплер у Линцу и дугогодишњи председавајући Института за новију историју у склопу тог универзитета, као и председавајући аустријског Друштва за истраживања историје правосуђа (1998–2007), Хаутман је дао значајан допринос развоју новог, критичког односа млађе генерације аустријских историографа према њиховој сопственој историји у Великом рату, односно и према епохама пре и после тог рата.Професор Хаутман аутор је бројних студија, коаутор и издавач двадесетак научних публикација о историји Аустроугарске и републике Аустрије, у складу са тематиком поменутих специјалности.

Одликован је престижним наградама за научни рад. Додељена му је Годишња награда Фондације Теодор Кернер (1973) и Државна награда Виктор Алдер, за научно истраживање историје радничког покрета (1988).

Будите први који ће написати рецензију “Крвави траг Великог рата”

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Још нема коментара.