Срби на Корзици

Шифра производа: 28977
Срби на Корзици
Преузмите одломак:
Број страна / Повез / Писмо:
208 / Тврд / Ћирилица
Димензије: -
ИСБН: 978-86-515-0917-2
Година издавања: 2014.
Издавач / Суиздавач: Издавачка кућа Прометеј

Цена: 1,250.00 RSDЦена са попустом: 1,000.00 RSD

У години када се обележава 100 година од Великог рата пред читаоцима нашла се публикација о догађајима који су обележили страдање становништва Србије и борбу за васкрс српског народа. Општи је утисак да је аутор успео да саопшти до сада непознате чињенице о боравку српског становништва на острву Корзици у Француској.

Рукопис обухвата око 180 куцаних страница. Подељен је на осам поглавља. Oпшти део обухвата основне напомене о улози Србије у Великом рату, као и преглед догађаја који су уследили током повлачења војске и народа на Крф. У прва два поглавља дати су општи, додуше већ познати подаци о Великом рату, али треба разумети жељу аутора да се на једном месту, ако ништа друго, подсети и направи увод у догађаје који су утицали на стварање нове географске и политичке карте света. У овом делу дати су записи ратних дневника учесника албанске голготе са Корзике о настанку песме „Креће се лађа Француска“. Наставља се са поглављем ратног дневника Ивана Ж. Ђерића и потресним причама о нади и животу далеко од родног краја.

Може се рећи да је презентација изложене материје учињена у складу са стандардима писања ове врсте историографске литературе. Наиме, то се најбоље може видети у делу који се односи на четврто поглавље под насловом „ОРЛОВИ РАНО ЛЕТЕ“ где се налазе текстови о школовању деце и све оно што је пратило боравак деце на овом француском острву.

Посебан део представља поглавље о раду свештеника Јакова Чупића. Управо он је израдио списак рођених, венчаних и умрлих лица Срба-избеглица 1916. и 1917. и 1918. године на Корзици у Француској.

Аутор доноси и текст о српском потпорном фонду и болници шкотских жена на Корзици, текст са насловом „СРБИ НA КOРЗИЦИ“, затим и текст под насловом „СЛИКЕ СРПСКЕ ЗАЈЕДНИЦЕ НА КОРЗИЦИ ЗА ВРЕМЕ ВЕЛИКОГ РАТА 1915-1919“.

На крају текста аутор осликава контакте људи и народа Србије и Корзике. Километри и време нису прекинули и заборавили гостопримство и напор становника Корзике. Није заборављена, пре свега, љубав према деци. Остало је сећање које и данас живи. Сећање и помоћ показани су у тематски обрађеним насловима: „СЛИКЕ СПОЈИЛЕ КОРЗИКУ И ПРИЈЕПОЉЕ“; „ТРАДИЦИОНАЛНО БРАТСКИ ОДНОСИ“; „ПОМОЋ ВРТИЋИМА“; „АКЦИЈА ЗА ПОМОЋ ШКОЛИ“; „СВЕТЛЕ И СВЕТЕ ЖРТВЕ“; „НОВИ ДОПРИНОС СРПСКО–ФРАНЦУСКОЈ ИСТОРИЈИ“; и „АЈАЧИО: ПЕР А ПАЦЕ СЕ ВРАТИО СА БАЛКАНА“

Историјска поглавља у рукопису садрже богатство чињеница и других информација, од појмновног објашњења, узроцима и догађајима који су утицали на каснија дешавања. Аутор се ослања на зналачки пробрану научну и стручну литературу, затим на штампу, а делом и на ауторова архивска и друга истраживања. Историографска реконструкција, дата на основама постојеће доста богате литературе, углавном је урађена коректно и прегледно. Треба нагласити да се аутор, где је год то било могуће, није заустављао само на литератури, већ је својом већ познатом упорношћу, трагао за архивском грађом, али нарочито и успешно за предањима, легендама, казивањима и другим сличним подацима. Захваљујући томе, аутор је створио могућности за многе личне властите судове и погледе, често и смеле закључке, који нису увек у складу са традиционалним схватањима и знањима. Иако се у томе може наслутити извесна „научна јерес“, сматрам да су такви захвати аутора, као оригиналност рукописа, управо његова предност, јер се тим путем доприноси богатству података, промишљања и погледа о многим још увек отвореним питањима из задате теме.

Ужу историју догађаја, у области коју обрађује, аутор је са доста успеха сместио у најшири простор збивања у окружењу, погодивши меру локалних и општих односа, њихову међусобну условљеност. Као успешно обрађено посебно треба истаћи поглавље у коме су прецизно, детаљно и занимљиво изложени подаци о појединцима са тог подручја, казивањима потомака и трагању за заборављеним догађајима.

Посебан допринос је велики број прилога. Они су део не само визуелног објашњавања историје већ и пример једног необичног доказа страдања и патње кроз који су пролазили појединци и породице током Великог рата.

* * *

На крају сматрам да рукопис представља допринос новом сагледавању историје која, и после 100 година, изазива пажњу и дивљење јунаштву и храбрости у одбрани Србије. Сматрам да читаоци имају прилику да сазнају нове чињенице непознате јавности, што је изузетан допринос новијој историји.

 

У Београду, 20. III 2014.                               др Видоје Голубовић

Зоран Радовановић

Зоран Радовановић је рођен 20. 6. 1959. године у Дреновцу, од оца Славка, земљорадника, и мајке Милице – Цице, рођене Вешић из Мачванског Метковића, домаћице. Осмогодишњу школу завршио је у Дреновцу, Педагошку академију у Шапцу а Учитељски факултет у Ужицу.

Своје радове објављивао је у бројним листовима и часописима а радови су му превођени на руски језик.

 

Будите први који ће написати рецензију “Срби на Корзици”

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Још нема коментара.