Јабланови Снене Звијезде

Шифра производа: 30038
Јабланови Снене Звијезде
Број страна / Повез / Писмо:
215 / Броширан / Ћирилица
Димензије: 20 cm
ИСБН: 978-86-515-1515-9
Година издавања: 2019.
Издавач / Суиздавач: Издавачка кућа Прометеј

Цена: 880,00 дин.Цена са попустом: 704,00 дин.

Јабланови шуште страсно

            Један од лајтмотива Несторовићеве прозне стратегије јесу јабланови. Већ од посвете свом вишедеценијском пријатељу, сараднику и сабеседнику Каменку Катићу „икони телевизијског новинарства” па до открића које нам се нуди завршном напоменом која уоквирује причу да је наш романсијер чуо на сахрани свог пријатеља Катића његову причу о два јаблана, па читалац накнадно учитава коинциденцију између овог указивања и романескног штива које нас је читалачки носило… где овај симбол показује да приче о јаблановима круже.

Ту имамо случај да једна од Несторовићевих јунакиња Сенка Бјелајац из Бродаревог бријега који је чаробни брег нашем писцу и легло невероватних прича датих у временској вертикали, будући сликарка уместо потписа и иницијала на својим делима, као особени и већ мистични амблем оставља исцртан лик јаблана, што служи и као начин препознавања и заокружења приповедне линије. Баш онако као што лирски и епски мотиви везани за ово дрво у народној поезији и фолклору уопште путују и круже.

Индиректно несумњиво је да се јавља још један симболошки круг који писац подразумева тим пре што се у овој прози извесно осећа и присуство на овим просторима истините приче о принцу наше модерне поезије Јовану Дучићу, који је гоњен љубављу као „кофераш” стигао у Бијељину која је епицентар Несторовићевог завичајног поднебља. „Страсно шуме јабланови” и код Дучића и код Тихомира Несторовића и код Каменка Катића, једног врсног новинара за живота непризнатог и непознатог као писца.

Миљурко Вукадиновић

Тихомир Несторовић

Тихомир Несторовић (1949) пише романе, приповетке и репортаже. Живи и ствара у семберском селу Бродац код Бијељине.

Објављује у бројним дневним листовима, новинским агенцијама, књижевним часописима и публикацијама…

Романи: Миона Брочанска, Двије додоле, Јана, Теодор, Илинчићи. Јабланови Снене Звијезде је Несторовићев шести роман.

Збирке приче и приповедака: Беле лађе Теше Бећарине, Јецај душе танкоћутне, Између двије ријеке, Земља виловита, Приче завичајне и Прољећа редова Јосифа.

Објавио је четири монографије о људима и догађајима у Семберији.

Необјављене књиге: Ходољубље, Душевни људи, Дукати Паје Злојутра, С краја на крај Мачве и роман Пансион Госпође Хаџивуковић.

За четрдесет пет година новинарског стваралаштва у Радио-Зворнику, Радио-Сарајеву, Новинској агенцији СРНА и БН Телевизији, у којој је сада један од уредника, Тихомир Несторовић је објавио више од три хиљаде новинских, радијских и телевизијских репортажа у циклусима: Људи са ријеке, Семберија у репортажи, Ријека Дрина и Подриње, Записи и други.

Добитник је Златне тачке Културно просветне заједнице Србије.

Његов роман Илинчићи добио је награду Јанко Веселиновић Удружења књижевника Србије и Општине Богатић као најољи историјски роман написан на српском језику у 2016. години.

Будите први који ће написати рецензију “Јабланови Снене Звијезде”

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Још нема коментара.