Проналазак Атханатика

Шифра производа: 30099
Проналазак Атханатика
Преузмите одломак:
Едицијe:
Број страна / Повез / Писмо:
117 / Тврд / Латиница
Димензије: 14 × 21 cm
ИСБН: 978-86-515-1573-9
Година издавања: 2019.

Цена: 990.00 RSDЦена са попустом: 594.00 RSD

Десничин роман будућности

„Прошло је више од пола века откако је Владан Десница напустио писање крајње необичног романа који је, можда, могао да му донесе светску славу. Да то није пука спекулација може да потврди једно поређење које се само намеће. Са недовршеним, и раније само у оквиру Десичиних сабраних дела публиковним торзом романа Проналазак Атханатика, о открићу лека против смрти и последицама до којих је то довело, лако је упоредити једну другу, једнако необичну књигу светски славног писца у којој се, такође на урнебесан начин, приповеда о томе како изгледа свет након што смрт престане да ради свој посао.

У Десничином роману вредни људи напредне цивилизације открили су лек против смрти, у Сарамаговом роману који је код нас преведен као Смрт и њени хирови, једноставно престане, па после опет почне да се умире, јер је смрт тако одлучила. Након што је осујетио умирање, Десница је истерао на чистац какав је свет и какви су људи.“

Из поговора Александра Јеркова

Шта се деси када се стане на крај коначности? Достиже ли се савршенство или се тиме ствара несавладиви хаос вечног живота? Могу ли људи без смрти? И ако могу, ко је тај који довољно вредан да се награди бесмртношћу?

Владан Десница

Владан Десница студирао је права и филозофију у Загребу и Паризу, дипломирао на загребачком Правном факултету 1930. Радио је као адвокат, а затим је прешао у државну службу. 1934. покренуо је књижевно-историјски годишњак Магазин сјеверне Далмације који је уређивао две године и штампао ћирилицом у Сплиту.

Роман „Зимско љетовање“ објавио је 1950. У роману се приповеда о сукобу и неразумевању између сеоског становништва и грађана избеглица из Задра, који су се у сеоску средину склонили бежећи од бомбардовања њиховог града. Књижевна критика је негативно дочекала „Зимско љетовање”, јер су тон и визија света у њему били у супротности са владајућом комунистичком идеологијом и незваничним правилима на који начин се писало о Другом светском рату. Бранивши се од критика, Десница је написао текст „О једном граду и једној књизи“.Потом излазе збирке приповедака „Олупине на сунцу” (Загреб, 1952), „Пролеће у Бадровцу” (1955), збирка песама „Слијепац на жалу” (Загреб, 1955) и збирка приповедака „Ту одмах поред нас” (Београд, 1956). Паралелно ради на свом роману Прољећа Ивана Галеба. Кад је дело завршено, у аутору се јавио страх да га нико неће хтети објавити, јер је по свему одударало од ондашње књижевне продукције.Издавачка кућа „Свјетлост” објављује роман у Сарајеву 1957. Наредне године дело осваја Змајеву награду. Главни јунак Иван Галеб је педесетогодишњи пропали виолиниста, који се налази у болници, где се буди из постоперационе наркозе. Он се у данима који следе сећа сопственог живота и рефлексивно медитира о различитим идејама (лепоти, уметности, власти, смрти, времену, итд).

Неке од његових приповедака имају антологијску вредност: Посјета, Прича о фратру са зеленом брадом, Флорјановић, Конац дана, Бунаревац, Солилоквији господина Пинка. У значајнија дела убраја се збирка песама „Слијепац на жалу“ и драма „Љестве Јаковљеве“.

Бавио се и филмом, написао је сценарио за филм „Концерт“ 1954. једнан од најзначајнијих филмова југословенске кинематографије. По његовом сценарију је снимљен и филм „Првада“ 1962, а после његове смрти „Пред зору“ 1974. на основу истоимене новеле, која је реалистичка анализа градско-сеоских односа у оквиру ратних дешавања. 1974. по новели „Флоријановић“ снимљена је истоимена ТВ драма.

Православна црква Светог Ђорђа, Јанковић-црква, у Исламу Грчком, изграђена 1675, у којој је сахрањен Владан Десница.

Владан Десница је сахрањен у српској православној црквици Светог Георгија поред двора Јанковић Стојана у Исламу Грчком.

Десничина „Сабрана дјела” у четири књиге излазе у Загребу у издању „Просвјете” 1974. и 1975. Тада су објављена и нека дела која су остала у рукопису, као на пример, његов незавршени роман „Проналазак Атханатика”.

Будите први који ће написати рецензију “Проналазак Атханатика”

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Још нема коментара.