Пречански Срби у Великом рату

Шифра производа: 29904
Пречански Срби у Великом рату
Број страна / Повез / Писмо:
348 / Тврд / Ћирилица
Димензије: 24 cm
ИСБН: 978-86-515-1419-0
Година издавања: 2018.
Издавач / Суиздавач: Издавачка кућа Прометеј

Цена: 2,800.00 RSDЦена са попустом: 1,680.00 RSD

Монографија Пречански Срби у Великом рату 1914–1918. настала је као резултат вишегодишњег истраживања аутора у архивама и библиотекама од Беча и Будимпеште, преко Загреба, до Сремских Карловаца и Београда. Основна идеја је била да се ова важна тема српске историографије што детаљније изучи и коначно напише монографија, читав век од распада Двојне монархије и стварање Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца. Многобројни догађаји, подаци о расељеним, интернираним, протераним Србима, о њиховом учешћу у аустроугарској војсци или  циљеви ратне политике Дунавске монархије, тумачени су често на основу сећања појединаца или накнадних интерпретација у дневно-политичком контексту. Историјски извори и архивска грађа у великој мери су нам помогли да јасно и прецизно сагледамо пуну слику Аустро-Угарске у Великом рату и посебно Срба у оквирима ове мултинационалне царевине.  – из Предговора

 

Горан Васин

Горан Васин (1981), запослен као доцент на Филозофском факултету у Новом Саду, Одсек за историју од 2005. Ангажован је на предметима везаним за Националну историју Новог века (18-20. век) и Помоћне историјске науке. Области интересовања и истраживања односе се на историју Србије у Хабзбуршкој Монархији, историју Цркве, историју Србије и Црне Горе 18-20. века. Аутор је више од 60 научних радова објављених у водећим часописима у Србији и иностранству.


Дејан Микавица

Проф. Др Дејан Микавица (1964) запослен је као редовни професор Филозофског факултета Универзитета у Новом Саду. Дужност шефа Одсека за историју обављао је од 2004. до 2015. године. Област ужег научног и професионалног интересовања је политичка и друштвена историја српског народа од 16. до 20. века. Аутор је бројних историографских студија које се односе на политичку историју Срба, приредио је и објавио историјске изворе који се тичу међународних уговора, државно-правних аката, сабраних и изабраних списа најистакнутијих представника српске политичке елите у Аустроугарској.


Ненад Нинковић

Будите први који ће написати рецензију “Пречански Срби у Великом рату”

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Још нема коментара.