Карловачки гласник 1918–1919

Шифра производа: 30309
Карловачки гласник 1918–1919
Преузмите одломак:
Број страна / Повез / Писмо:
376 / Тврд / Ћирилица
Димензије: 14 × 24 cm
ИСБН: 978-86-515-1741-2
Година издавања: 2020.
Издавачи / Суиздавачи: Издавачка кућа Прометеј, РТВ, Нови Сад

Цена: 1,800.00 RSDЦена са попустом: 1,440.00 RSD

Новембарски дани 1918. године били су судбоносни за Србе у Аустроугарској, јер је у том бурном периоду, на самом крају Првог светског рата, остварен њихов давнашњи сан – уједињење са матицом Србијом.

У првим новембарски данима, пре него што је војвођанске крајеве запосела српска војска, покренута су два листа као органи народних одбора, односно већа – Гласник Народног већа у Сремским Карловцима 4. новембра, а убрзо потом и Српски лист у Новом Саду 6. новембра 1918. године. У том периоду појавило се још неколико листова који су, углавном, покренути као органи народних одбора, али су убрзо добијали страначка обележја или су престали да излазе. Међутим, Српски лист и Гласник Народног већа једина су два листа, односно органа народних одбора/већа, која су излазила у континуитету у периоду од почетка новембра 1918. до почетка јануара, односно фебруара 1919. године. Од непроцењиве је важности што су сачувани сви бројеви оба листа, јер нам сведоче о збивањима у тим судбоносним данима, данима када су се остваривали снови пречанских Срба. Важно је напоменути да се тако комплетни чувају једино у Библиотеци Матице српске у Новом Саду.

Наша намера је да представимо оригинални текст Гласника Одбора Народног већа, на сличан начин као што је пре две године представљен Српски лист. Јер, као што је и за Српски лист назначено, његов садржај има немерљив значај за проучавање процеса, догађаја и времена у којем је излазио. Други важан разлог је практичне природе – потиче из жеље једног истраживача (приређивача) да лист буде лакше доступан стручној и широј публици.

Надамо се да ће ова књига, уз фотографије које у оригиналном тексту не стоје, и биографије значајних личности, које се у оригиналном тексту помињу, на другачији начин осветлити људе, догађаје и процесе на крају Првог светског рата у Сремским Карловцима, у одсудним тренуцима за српски народ у Војводини.

Гордана Петковић

Будите први који ће написати рецензију “Карловачки гласник 1918–1919”

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Још нема коментара.