ЈАША ТОМИЋ

Шифра производа: 29528
ЈАША ТОМИЋ
Број страна / Повез / Писмо:
328 / Тврд / Ћирилица
Димензије: 16 × 24 cm
ИСБН: 978-86-515-1179-3
Година издавања: 2016.
Издавачи / Суиздавачи: Издавачка кућа Прометеј, РТВ, Нови Сад

Цена: 1,800.00 RSDЦена са попустом: 1,080.00 RSD

„Историјски значај свеукупног политчког и националног деловања односи се на Томићеву улогу у организовању Велике народне скупштине у Новом Саду у којој су, у контексту победоносног похода србијанске војске и слома Аустроугарске, пречански Срби са простора Баната, Бачке, Барање и Срема донели одлуку о прикључењу Краљевини Србији, независно од било каквих других концепција уједињења, нарочито оних које су у духу југословенске идеје узимале у обзир чак и интересе Хрвата који су у Србији починили током рата стравичне злочине. Јаша томић је, наиме, узео највећег учешћа у састављању предлога најважније одлуке коју је прочитао на Скупштини у Новом Саду.

И после Великог рата, у новоствореној дрћави, Томић се активно односио према бројним сложеним и противречним политичким питањима која су се тицала облика уређења нове државе. „ (из увода)

Горан Васин

Горан Васин (1981), запослен као доцент на Филозофском факултету у Новом Саду, Одсек за историју од 2005. Ангажован је на предметима везаним за Националну историју Новог века (18-20. век) и Помоћне историјске науке. Области интересовања и истраживања односе се на историју Србије у Хабзбуршкој Монархији, историју Цркве, историју Србије и Црне Горе 18-20. века. Аутор је више од 60 научних радова објављених у водећим часописима у Србији и иностранству.


Дејан Микавица

Проф. Др Дејан Микавица (1964) запослен је као редовни професор Филозофског факултета Универзитета у Новом Саду. Дужност шефа Одсека за историју обављао је од 2004. до 2015. године. Област ужег научног и професионалног интересовања је политичка и друштвена историја српског народа од 16. до 20. века. Аутор је бројних историографских студија које се односе на политичку историју Срба, приредио је и објавио историјске изворе који се тичу међународних уговора, државно-правних аката, сабраних и изабраних списа најистакнутијих представника српске политичке елите у Аустроугарској.

Будите први који ће написати рецензију “ЈАША ТОМИЋ”

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Још нема коментара.