Сведочење оца кроз сина – живот и дело Душана Н. Старевића

Шифра производа: 30232
Сведочење оца кроз сина – живот и дело Душана Н. Старевића
Преузмите одломак:
Број страна / Повез / Писмо:
393 / Тврд / Ћирилица
Димензије: 20 cm
ИСБН: 978-86-515-1715-3
Година издавања: 2020.
Издавач / Суиздавач: Издавачка кућа Прометеј

Цена: 1,200.00 RSDЦена са попустом: 720.00 RSD

Странице које се налазе пред читаоцем, заиста представљају васкрсење, онако како историју у прологу тумачи Николај Фјордович Фјордов – суд, свакако не!

Шта ме је натерало да се латим ове писаније, гурнуло у прошлост, у то „васкрсење“ прошлих времена, догађаја и људи од којих већина више не борави на овом свету?

Вероватно то, што историја представља „животни захтев и потребу људске природе“ (Н. Ф. Фјордов).

Основни мотив да прионем овом послу ипак је био крајње баналан – жеља да оставим писани траг о оцу, његовом животу и раду, његовим преокупацијама и хтењима, залагањима и активностима у културним и пполитичким збивањима у Хрватској и Југославији током друге половине прошлога века, па до распада државе, како то, уосталом, и сугерише наслов ове књиге. Нисам сигуран да сам у својој намери успео, јер, како то често бива, писање може да одведе на неочекивана пространства, друга и другачија, од првобитне намере списатеља.

Сведочење је и нада да ће се сачувати барем понека истина „поражених“ од рушилачког тријумфализма и прождрљивости „победника“, који, како то увек бива, пишу историју за будућа нека поколења.

Аутор

Душан Д. Старевић

Душан Д. Старевић, рођен је у Задру 1959. године. Основну школу и гимназију друштвеног смера завршио у Бенковцу.
Дипломирао на Правном факултету у Ријеци 1982. године, гдје је стекао и звање магистра правних наука. Правосудни испит положио у Загребу 1984. године. До распада Југославије радио као судија Опћинског суда у Бенковцу. Био секретар Владе Републике Крајине 1992. и 1993. године, и кроз то време учесник свих врста и нивоа преговора са хрватском страном, укључивши и преговоре у оквиру Међународне конференције о бившој Југославији у Женеви, преговоре у Ослу, Будимпешти и др. Повремено у периодици објављује радове из сфере српско-хрватских односа. Живи и ради у Новом Саду, где има адвокатску канцеларију.

Будите први који ће написати рецензију “Сведочење оца кроз сина – живот и дело Душана Н. Старевића”

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Још нема коментара.