Non imprimatur

Шифра производа: 30423
Non imprimatur
Преузмите одломак:
Број страна / Повез / Писмо:
209 / Тврд / Ћирилица
Димензије: 20 × 22 cm
ИСБН: 978-86-515-1806-8
Година издавања: 2021.
Издавачи / Суиздавачи: Издавачка кућа Прометеј, Лазаревац

Цена: 1,500.00 RSDЦена са попустом: 900.00 RSD

Или цензура у библиотекарству и издаваштву

Књига Non imprimatur награђена је престижном наградом „Дејан Медаковић”

Цензура је феномен који прати човечанство од настанка, потом траје кроз читаво време његовог постојања, а онда осим тога има и особину преображавања, мимикрирања и прилагођавања. Дакле, може се рећи да је зензура универзална. Борба против ње траје исто онолико колико и она сама. Могућност да особа примени цензуру на самој себи чини је занимљивим феноменом, међутим најзанимљивије код цензуре је , вероватно, и способност да се примени на онога ко је до јуче и сам био цензор. Све наречене особине – универзалност, неуништивост, перманентност, трајност, прилагодљивост, свеопшта применљивост, иреверзибилност – чине је надасве интересантном темом којом ће се овај текст позабавити и покушати да је осветли.

Тема цензуре је, могло би се и тако рећи, безболна, што аутоматски ствара проблем приступа. Феномен који се овде покушава колико-толико расветлити тиче се пре свега области библиотекарства. Но, како је то област која је у веома јакој спрези с облашћу издаваштва, готово је немогуће не дотаћи је.

Посебно су истакнута драстична, институционална и ваниинституционална, суђења књигама и њиховим ауторима и драконске казне које су морали да претрпе. Поред чувених суђења Флоберу, Џојсу, Бодлеру, Лоренсу, Шилеру, наглашено светло пало је по суђењима која су највише уздрмала српску културну јавност –  Ивану Ивановићу и Гојку Ђогу.

Дејан Вукићевић

Дејан Вукићевић (Краљево, 1965) дипломирао је на Катедри за општу књижевност са теоријом књижевности, магистрирао и докторирао на Катедри за библиотекарство и информатику Филолошког факултета у Београду. Ради је на персоналним биографијама тридесет српских књижевника. Објавио је књиге: Библиографија прилога у краљевачкој књижевној периодици (Књ. 1 Освит–Октобар–Слово, 200; Књ. 2 Повеља 1971–2000, 2001); Библиографија Матије Бећковића и Библиографија Драгана Лакићевића (Дерета, 2006); Дело: 1955–1992 : библиографија (Институт за књижевност и уметност, Народна библиотека Србије, Матица српска, 2007); Првих 20 година : библиографија Графичког атељеа „Дерета” (Дерета, 2008); Библиографија Николаја Тимченка (Задужбина Николаја Тимченка, Културни центар Лесковца, 2008); Библиографија Бранислава Петровића (Градска библиотека Панчева, 2009); Библиографија Добрице Ћосића (Службени гласник, 2010); Завичајни фондови (Службени гласник, Народна библиотека Инђија, 2011); Библиографија српских енциклопедија и лексикона (Завод за уџбенике, 2012); Каталог Легата Петра Коленђића: рукописи, кореспонденција, старе књиге, коаутори Злата Бојовић, Нада Мирков Богдановић (Народна библиотека Србије, 2015); Библиографија српских речника (Народна библиотека Србије, 2016)

За библиографију часописа Дело од Библиотекачког друштва Србије добио је 2007, а за Библиографију српских енциклопедија и лексикона 2012. награду „Стојан Новаковић”. Награду „Марија Илић Агапова” добио је 2012. године као најбољи библиотекар града Београда. За укупан допринос библиотекарској струци 2019. уручена му је национална награда „Јанко Шафарик”.

За књигу Non imprimatur добио је награду „Дејан Медаковић” за 2020. годину.

Ради као водитељ Фонда старе, ретке и минијатурне књиге у Народној библиотеци Србије.

Будите први који ће написати рецензију “Non imprimatur”

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Још нема коментара.