Презимена су чувари нашег језика

Шифра производа: 28162
Презимена су чувари нашег језика
Број страна / Повез / Писмо:
426 / Тврд / Ћирилица
Димензије: -
ИСБН: 978-86-515-0803-8
Година издавања: 2013.
Издавач / Суиздавач: Издавачка кућа Прометеј

Цена: 1,500.00 RSDЦена са попустом: 900.00 RSD

Нема на залихама

Многи њуди не знају шта значи њихово презиме. Презимена стичемо рођењем и прихватамо их као што прихватамо боју очију, боју косе, стас, глас. Свака реч, па и презиме имају своје значење. Многи појмови од којих су настали прво надимци, а потом презимена су временом изгубили своју употребу у дневном језику, али су остали окамењени (као фосили) у нашим презименима. Многа лична имена „изашла су из моде“, али се презимена изведена од њих и даље чују и употребљавају. Може се закључити да се језик мења – једне речи нестају, друге улазе у употребу, али једина константа су наша презимена.

Није лако „дешифровати“ сва презимена, и данас им није лако наћи језичке корене. Нека од њих воде порекло из других језика и претрпела су велику трансформацију доспевши у наш језик, нека се базирају на речима из дијалеката…

Ова књига има чисто ономастичко тумачење, а ауторка полази од тога да свако од нас добро познаје историју свога народа, географију своје домовине и свој матерњи језик укључујући и познавање имена и презимена.

Загорка Вавић Грос

Будите први који ће написати рецензију “Презимена су чувари нашег језика”

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Још нема коментара.