Светионик

Шифра производа: 30096
Светионик
Број страна / Повез / Писмо:
88 / Тврд / Ћирилица
Димензије: 21 cm
ИСБН: 978-86-515-1561-6
Година издавања: 2019.
Издавач / Суиздавач: Издавачка кућа Прометеј

Цена: 550,00 дин.Цена са попустом: 440,00 дин.

Светлост поезије коју ишчитавамо између корица збирке Светионик има своју троструку утемељеност. На тематској равни, почевши још од наслова, светлост је у непрестаној борби с тимином и пошастима, континуирано односећи победу. Довољан је један трак сунчеве светлости, једна луча позитивног осећања, па да „еон ноћи“, да се послужимо Хелдерлиновом терминологијом, буде оплемењен, а самим тим мање страшан и мње угрожавајући. Јљамина запажа многе недовољности и несавршености света у којем живимо, као и несавршености међуљудских односа, алит у се увек нађе понеки светионик, понеки светлосни знак, који на живот баца другачије осветљење, чинећи га подношљивим и дирљиво лепим.

Светионик, симбол који се јавља у више песама, кључни је симбол ове поезије, спремне да буде путоказ путнику намернику у олујној ноћи. Светионик је један од оних Сен-Џон Персових „мореказа“, објеката на копну који упозоравају на то да би се брод могао насукати, али и предсатвљају оријентир онима који би да своју лађу усмере ка сигурној обали. Зато светлост која обасјава године мрака сликане Стојимировим стиховима, има двојаку функцију. Она открива све начине на које би нас тмина могла прогитати али истовремено осатвља и излаз који омугаћва удаљавање од онога што је извор несреће.

Драгица Ужарева

Стојимир Јамина

Стојимир Јамина је рођен 1964. године у Ковину, у Банату, на предивнојобали Дунава где је и провео детињство. Прве песме пише већ у основној школи. У средњој школи почиње да шаље песме на конкурсе. Путује по Југославији, упознаје људе и стиче пријатеље, пише и бележи живот у књигу Ослобађање витеза. Напушта Машински факултет, свестан да га уметност и путовања много више инспиришу. Напушта стални посао, путује и мења запослења са жељом да упозна различита занимања, људе и живот. Путује, пише и ради као трговачки путник производа и књига. Две године са рок групом Торњеви помаже младе уметнике Ковина са којима има запажену радио емисију која се супротставља тадашњем режиму, чита своју поезију у Београду на улицама у свакодневним народно-студентским демонстрацијама, заступа став против рата и залаже се за слободу човека. После распламсавања рата на тлу Југославије, под притиском режима напушта земљу, путује по Европи, пише и упознаје другачије начине живота и размишљања. Настањује се у Атини (Грчка), где проводи наредних неколико година. Бави се уметничким радом, одлази на Свету Гору у српски манастир Хиландар. Крајем ’96. се враћа у Србију и 2000. године учествује у Октобарској народној побуни против тадашњег режима који је коначно срушен. Хоби му је традиција духовних и телесних вежби и медитације за здрав живот. Живи и ради у Београду, пише и путује…

Будите први који ће написати рецензију “Светионик”

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Још нема коментара.