Сонетне бројанице

Шифра производа: 30062
Сонетне бројанице
Број страна / Повез / Писмо:
71 / Броширан / Ћирилица
Димензије: 20 cm
ИСБН: 978-86-515-488-6
Година издавања: 2019.
Издавач / Суиздавач: Издавачка кућа Прометеј

Цена: 330,00 дин.Цена са попустом: 264,00 дин.

Од Петрарке до данас, сонет је омиљена пјесничка форма западне цивилизације. Колико је само пута проглашаван мртвим, непотребним, сувишним, али он је васкрсавао са свим својим мијенама и константама. Зато је сасвим природно да су се пјеснички пријатељи, Жељка Аврић и Ранко Павловић одлучили за необичан пјеснички дијалог, кроз сагласност у употреби сонетне форме да кажу неке своје али и вјечне пјесничке теме и истине о њима. Тако је настала збирка под смјерним насловом: Сонетне бројанице, са додатком у две/двије руке…

Овај сонетни пјеснички молитвеник (…) исписан је у четири, односно двије руке, као партитура коју би ваљало тако и читати. Зато збирку и одређујем као руковети, дакле чисто музички. Ту су у сагласности два наша наречја, екавски и ијекавски. У њему се пропитују сва стања која доводе до пјесме, све тежње и чежње, сва остварена и неостварена пјесничка царства…

Ово је изузетно драгоцјено пјесничко искуство, да се класична форма може користити да би се исказала вјечна осјећања како у прошлости тако и у садашњости, а вјероватно и у будућности. Сонет је и даље жива форма. Као доказ, нека послужи ова збирка пјесама двоје пјесника, Жељке Аврића и Ранка Павловића.

Ранко Рисојевић

Жељка Аврић

Рођена 1964. године у Бањалуци, живи и ради у Сремској Митровици. Пише поезију и књижевне есеје и приказе. Прилоге објављује у часописима за књижевност, културу и уметност. Објавила је шест збирки песама. За себе каже да има два завичаја, те пише у обе изговорне варијанте српског језика, ијекавској и екавској. Песме су јој превођене на руски и бугарски језик. Више пута награђивана за песме и циклусе песама. Члан је Удружења књижевника Србије и Удружења књижевника Републике Српске.


Ранко Павловић

Рођен 1943. године у Шњеготини Горњој, код Теслића, живи и ствара у Бањалуци. Пише пјесме, приповјетке, романе и драмске текстове, за одрасле и дјецу. Бави се књижевном критиком и есејистиком. Његова дела заступљена су у читанкама, школској лектири, зборницима и антологијама. Превођен је на енглески, њемачки, француски, румунски, шведски, холандски, турски, мађарски, италијански и друге језике. Добитник је великог броја угледних књижевних награда међу којима су Кочићева, „Скендер Куленовић“, „Лаза Костић“, „Кочићева књига“, „Шушњар“, „Веселин Маслеша“, „Гордана Брајовић“, повеље за животно дјело Удружења књижевника Србије и Удружења књижевника Републике Српске, као и Награде за животно дјело Академије „Иво Андрић“ у Београду.

Будите први који ће написати рецензију “Сонетне бројанице”

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Још нема коментара.