Меки трн

Шифра производа: 30220
Меки трн
Преузмите одломак:
Број страна / Повез / Писмо:
49 / Броширан / Латиница
Димензије: 14 × 21 cm
ИСБН: 978-86-515-1706-1
Година издавања: 2020.
Издавач / Суиздавач: Издавачка кућа Прометеј

Цена: 400.00 RSDЦена са попустом: 320.00 RSD

Реколо би се да Фрања Аркадијуш збирку песама Меки трн посвећује самим песмама и њиховом настанку. Говори о немоћи песника да савлада речи, да их обузда и укроти, те их приказује као нешто бесконачно и неухватљиво; нешто што се јавља само од себе, без најаве и кад оно пожели. Често га видимо суоченог са страшном белином папира, коју уместо пиштоља држи поред јастука у нади да ће ускоро пукнути. Песме управљају песницима и никако обрнуто, па због тога никада неће написати последњу песму – свака последња ипак није та. Речи су човеку потребне да би живео, а интерпункцију песник не користи да не нагласи погрешно и не умањи значај оног што је заиста важно.

Пред нама је збирка у коју је уткана борба за израз, потрага за правим речима, које понекад и само море избаци, а песник, ако уме, записаће и са обале покупити баш оне које би требало записати.

Аркадијуш Фрања

Аркадијуш Фрања родио се 4. маја 1973. године у Пжехлеву. Пољски песник, писац, књижевни критичар. На Шлеском Универзитету 2003. године је одбранио титулу доктора за хуманистичке науке у области књижевности.

Објавио је седам збирки песама и шест томова књижевне критике. Његова дела су превођена на српски, македонски, словеначки, албански и енглески језик.

Објавио је две књиге на српском језику: проза Асоцијације (2014, превод Олга Лалић -Кровицка) и избор песама На судњи час закасни (2016, препев Олга Лалић-Кровицка и Весна Денчић).

Будите први који ће написати рецензију “Меки трн”

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Још нема коментара.