Буктиња

Шифра производа: 30251
Буктиња
Преузмите одломак:
Број страна / Повез / Писмо:
76 / Тврд / Ћирилица
Димензије: 14 × 21 cm
ИСБН: 978-86-515-1735-1
Година издавања: 2020.
Издавач / Суиздавач: Издавачка кућа Прометеј

Цена: 550.00 RSDЦена са попустом: 330.00 RSD

„Поезија Станке Ћаласан је слојевита и садржајна, јасна и прецизна. Није тешка, али је захтевна. Мора се пажљиво читати јер ако није тако она, као право песничко јединство, измиче и одбија од себе површински приступ читаоца.

Топло препоручујем ову збирку јер после читања нећемо бити исти. Покренуће се у нама мисаона структура: где смо, ко смо и какви смо…

А Станка Ћаласан неће дозволити Да притаји ватра.”

Анђа Шушић

„И сам помало збуњен, послије првог читања овог дјела, свјестан сам да се налазим пред једним јако комплексним и необичним градивом са којим се треба ухватити у коштац. На тренутак помислих да халуцинирам, и да нисам знао да су ове јаке, архаичне метафоре  дјело књижевнице Станке Ћаласан, помислио бих да је ове стихове, неки археолог, у својој истраживачкој залуђености, ископао негдје из таме прошлости, бацио на њих свјетлост и ставио пред нас, читаоце, Његошеве изгубљене и заборављене рукописе…

Схватих да је за анализу овог дјела потребно да га читам бар још неколико пута, да бих ухватио ‘минимум ритма’, ове световно-духовне, филозофско-психолошке поетике, да је тако назовем у својој ‘изгубљености’ пред њеном прометејском снагом…”

Драган Вилић, књижевник

„Збирка песама ‘Буктиња’ својим називом себе ставља у хераклитовске оквире стваралачког процеса. Песме су груписане у четири тематске целине. Лагано, стих по стих, песникиња нас води од царства небескога, до људског и нељудског, животног и божанског. Душа јој је, како каже, заоденута у лиру, а у њој искра распламсава душу и ствара стихове.

Од посвете па до сасмог краја збирке ‘букти’ дијалог између песникиње и Петра Петровића Његоша. Провејава Платонова идеја (којој је и Његош био склон) о демиургу, и да је песник на земљи оно што је творачка сила у свемиру и да за њега вреде исти закони као и за њу…

Управо та идеја о песнику творцу нових светова, али и песнику који има задатак да поучи, саветује, јер види даље и више, је све време присутна у стиховима ове збирке песама. Песникиња има изузетан дар за језик, она познаје и стандардни језик и његова правила, али исто тако призива архаичне речи које чува од заборава, успут ствара нове речи бојећи своје стихове звуком и ритмом правећи слике достојне великана светског песништва.”

Мр Душанка Ђокић

Станка Ћаласан

Станка Ћаласан, рођена 1947. године на Жабљаку (Црна Гора). По завршетку студија српскохрватског језика и јужнословенске књижевности на Филолошком факултету у Београду радила је као професор у Фочи и Новом Саду.

Пише поезију, прозу, књижевну критику. Објавила збирке песам: У тишини (2016), А витлају пламени мачеви (2016), Тамо и отуд (2019), и збирку песама за децу Анђели дечјег срца (2017); књиге приповедака: Живот је планина (2017), Додирни честицу падалице (2019), Судари вјетрова (2020). Издавач свих дела је Прометеј, Нови Сад.

Члан је удружења књижевника Србије, Друштва књижевника Војводине, Удружења књижевника Републике Српске, Матице српске, Савеза књижевника у отаџбини и расејању и Књижевне заједнице Југославије.

Објављивала је у „Књижевним новинама”, (Листу за књижевност и друштвена питања УКС); „Златној греди” (Листу за књижевност, уметност, културу и мишљење ДКВ); суботичкој „Лучи”, (Часопису за културу, уметност и науку); „Српској вили” (часопису за књижевност и културу, Бијељина), „Сремско-карловачким песничким бродовима”; Антологији и Зборницима СКОР-а; часопису за културу и умјетност, Бар; у електронским зборницима.

На књижевним конкурсима добијала је награде, повеље, дипломе, похвале, захвалнице… учествовала на многим књижевним манифестацијама.

Живи и ствара у Новом Саду.

Будите први који ће написати рецензију “Буктиња”

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Још нема коментара.