Светиљка за Хануку

Шифра производа: 30410
Светиљка за Хануку
Број страна / Повез / Писмо:
209 / Броширан / Ћирилица
Димензије: 13 × 21 cm
ИСБН: 978-86-515-1802-0
Година издавања: 2021.

Цена: 590.00 RSDЦена са попустом: 472.00 RSD

Девет јудео-балканских приповести

Свим жртвама холокауста и геноцида

„Светиљка за Хануку“ је збирка прича и новела на јудео-балканске теме. Књигу чији наслов метафорички тематизује Хануку, јеврејски Празник светлости, чини девет прозних целина, колико кандила или свећа има обредна светиља којом се обележава овај празник.

Оживљавајући сугестивне галерије ликова и личности, приче се одвијају у различитим срединама како на Балкану (Битољ, Београд, Солун, Скопље, Штип, острво Закинтос) тако и шире (Варшава, Њујорк, Вашингтон, земаљски али и небески Јерусалим) и путем мешања фикције из јеврејских митских и историјских наратива и исоријских чињеница, састављају живописни, али и драматични мозаик живота, као и страдања јеврејских Сефарда током холокауста. У њима провејавају
аутентичност али и историјска акрибија у сликању миљеа и историјских догађаја. Аутор је користио велики број аутентичних и вишејезичних извора.

Приче изнова говоре о надама, страховима, сновима, успоменама, носталгији, у финалној анализи трагедија људи, без обзира да ли су преживели или су трагичне жртве идеје нацистичког коначног решења. Ова збирка прича je својеврстан књижевни споменик написан у спомен на људске трагедије јеврејског народа а са Балкана, коју је написао писац са Балкана нејеврејског
порекла.

И шта је то род? Онај с ким си се родио. Или онај с којим те је живот сродио. Можда је род највише онај чије одсуство осећаш. Макар и преко фотографија предака. Оних које чак ниси ни упознао. Само си их видео. На слици. И осетио си их својима. Кроз приче које се дуго понављају. Док прелиставаш албуме с фотографијама. Са сликама, фото-фиксацијама, светлосписима, иконама. Са уловима тренутка, те светлосне мреже бачене у бурно море времена.

Томислав Османли

Томислав Османли (Битољ, 25. октобар 1956) македонски је писац, сценариста, драматург, теоретичар медија, филмски и позоришни критичар, новинар и есејист.
Аутор је 19 књига, публицистике,драмских текстова, сценарија, прозе.

Његова теоријска студија Филм и политичко (1981) је прва књига у Македонији посвећена Седмој уметности, као што је Стрип, запис човечјег лика (2002) прва књига посвећена Деветој уметности у тој земљи. Његова драма Двоје у Едену (Two in Eden) постављена је на сцени театара John W. Gainse у Њупорту 1998.
Била је приказана и на театарском фестивалу Blue Ridge Festival у Ричмонду, Вирџинија, САД. Претворена је и у стрип, са цртежима Александра Сотировског.
Играни филм Анђели на отпаду (Angels of the Dumps) рађен по његовом сценарију, је био приказан на међународним фестивалима у Каиру, Сан Дијегу, Београду, Пули, Подгорици, Риму, такође у „Кенеди центру“ у Вашингтону, САД.

Са књигом драмских текстова Звезде над Скопљем (The Stars over Skopje), са 12 других аутора балканске литературе заступљен је у Књижевном годишњаку који издаје Енциклопедија Британика за 2001. годину.

Будите први који ће написати рецензију “Светиљка за Хануку”

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Још нема коментара.