ПРИЧА О ДУШАНУ МАТИЋУ

Шифра производа: 29050
ПРИЧА О ДУШАНУ МАТИЋУ
Преузмите одломак:
Број страна / Повез / Писмо:
152 / Тврд / Ћирилица
Димензије: 21 cm
ИСБН: 978-86-515-0986-8
Година издавања: 2014.
Издавач / Суиздавач: Издавачка кућа Прометеј

Цена: 900.00 RSDЦена са попустом: 540.00 RSD

Прича o Душану Матићу

Радована Поповића

Наш најпоузданији и најпознатији књижевни био­­граф Радован Поповић Причом о Душану Ма­тићумоћно и сасвим блиско остварио је увид у изу­зетно утицајну и многострану иницијативу пе­сни­ка, мислиоца, романсијера, усмењака, преводи­оца, као прворазредне личности Београда. Тај „флуо­ре­сцентни Матић” (Божидар Тимотијевић), тај про­фе­­сор слободе, велики маг разговора изричито ур­ба­не провенијенције, свакако је утиснуо снажан под­­сти­цај бар трима нараштајимa стваралаца. Сле­де­ћи наук Андре Жида да фанове и младе песнике ваља упућивати на њихов а не на његов пут, он је, увек помало искоса, већ од раних педесетих го­ди­на оствареност потврђивао пре свега каодруго ми­шље­ње. Антидогматичар и солиста по вокацији, Ма­тић на Поповићевим страницама, често на фону но­вих открића, рукописних и епистолaрних, открива многе тајне властите изградње, којој се, уосталом, у опроштајним реченицама након његовог одласка, дивио његов некадашњи надреалистички саборац и коаутор Коча Поповић. Поповић танано расплиће феноменологију настанакâ те фамозне наше, друге над­ре­алистичке централе, у полемикама, забранама, ис­кљу­чивостима, омразама сваке врсте. Овде је до­бро уочено како одиста прошлост дуго траје, и кa­ко је Матић, велики песник пролазности, њеним фанто­мима био одан од Радничких новина Душана Поповића (1915) до никад до краја завршене Коначне јесени.

Поповић, који је и сам улазио у круг Матићевих пријатеља, и био један од тројице који га је 1980. испратио у коначну болничку, никако сад већ не хо­телску собу, као највећи облик самоће, све прове­рава, али и тихо, готово шапатом поверава истине о магији тог усправног човека који је и у свом анти­херојству био самосталан, предак многобројних акту­елних пи­саца, коресподент Бретона и Арагона.

Београдски надреалисти, наши мили бретони, имали су синтагму која оправдава њихову кохезију, да не кажем саборност: писати у сарадњи.

Добро разазнајем да је ова књига, у духовном али и стварносном смислу, писана у сарадњи са Матићем. Утолико је њена вредност значајнија а њена тумачења темељнија него игде у овом жанру у нас.

Драшко Ређеп

Радован Поповић

Рођен је 1938. године у селу Дуб. Гимназију је завршио у Ужицу, а књижевност је студирао у Београду. Био је дугогодишњи уредник културног додатка Политике, а објавио је и читав низ књижевних биографија. За књигу Живот Меше Селимовића награђен је 1988. године Октобарском наградом града Београда за књижевност.

Члан је српског ПЕН клуба и члан управних одбора Задужбине Иво Андрић, Задужбине Десанка Максимовић и управеФондације Васко Попа.

Будите први који ће написати рецензију “ПРИЧА О ДУШАНУ МАТИЋУ”

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Још нема коментара.