ФИЛМ О ФИЛМУ

Шифра производа: 27566
ФИЛМ О ФИЛМУ
Преузмите одломак:
Број страна / Повез / Писмо:
288 / Тврд / Ћирилица
Димензије: 13.5 × 20 cm
ИСБН: 978-86-515-0551-8
Година издавања: 2010.
Издавач / Суиздавач: Издавачка кућа Прометеј

Цена: 700.00 RSDЦена са попустом: 420.00 RSD

Конгенијални и трагични торзо Александра Петровића (1929-1994) тек је, после многобројних покушаја тумачења и атрибуције, овом нарочитом и наочитом књигом Боре Драшковића сагледан и афирмисан као изградња сама. Није реч о тајнама, али свакако о дилемама које је незаобилазни српски и европски стваралац друге половине прошлог века, доживљавао као коб, као раздаљину, као саму блискост истовремено. Тајанствену тачку Петровићевог укупног стваралаштва Драшковић је видео као јединствени дотицај метафизике, поднебља, средњоевропског синдрома, напокон и оне рапсодије ништавила која се тако заводљиво чује у Скупљачима перја, Мајстору и Маргарити, Сеобама…

У разговорима и монолозима Боре Драшковића, вођеним на релацијама од Дероња и Сланкамена до историјских градова Хрватске и Словачке, Петровићева поетика, а можда баш и геопоетика, израња као моћан екран на коме настају и нестају светови, а кочија оберкригскомесара Гарсулија, налик на мртвачки сандук, и даље плута дном Панонског мора.

Драшковићева проницљива и усрдна пажња омогућила је настанак овог богатог есеја о слободи, филму, Икаровом лету ненадмашног Саше, пријатељаству и изабраном завичају.

 

Драшко Ређеп

Боро Драшковић

Боро Драшковић (Сарајево,1935) позоришни и филмски редитељ, дипломирао је режију на Академији за позоришну и филмску уметност у класи проф. Huga Klajna. Радио је најпре као новинар сарајевског листа Ослобођење, а 1959. године почео је да режира у сарајевском Народном позоришту. 1965. године постао је стални редитељ Југословенског драмског позоришта у Београду. Од 1976. године професор је режије на новосадској Академији уметности. Шеф је Катедре за режију, а држи мултимедијалну наставу глуме и режије. Режирао је, између осталог, следеће представе: Кад су цветале тикве, Ћелава певачица, Страдија, Мртве душе, Хамлет, Хенрих IV, а за режију Сартрових Прљавих руку добио је Октобарску награду града Београда 1967. године. Режирао је и игране филмове: Хороскоп, Нокаут, Усијање, Живот је леп, Вуковар једна прича. Драшковић се бави и књижевношћу. Објавио је збирку приповедака и драму Рашниране ципеле, књигу редитељских бележака из позоришта Промена, књигу разговора са редитељима Парадокс о редитељу и записе о позоришту Краљ мајмуна.

Будите први који ће написати рецензију “ФИЛМ О ФИЛМУ”

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Још нема коментара.