Red in blue трилогија

Шифра производа: 30241
Red in blue трилогија
Број страна / Повез / Писмо:
187 / Броширан / Латиница
Димензије: 14 × 20 cm
ИСБН: 978-86-515-1711-5
Година издавања: 2020.

Цена: 690.00 RSDЦена са попустом: 414.00 RSD

Ова трилогија се чита као три чина једне трагедије, и то оне која се тиче трансатлантске трговине робљем и њеног устројства на подсахарским земљама.
Леонора Миано развија пред нашим очима читав један разнобојан свет заслепљујуће величанствен и избушен светлошћу. Red in blue трилогија се односи на меланхолију плаве ноте, која је у основи блуза. Није реч о класичној драми, време и место су универзални, радња се одвија „између неба и земље, између дана и ноћи“, на ванвременском, митолошком простору. О томе сведоче и „егзотична“ лична имена, али и топоними, и реквизити из разних географских подручја и епоха, фолклора, библијских алузија, античких митова…

Основна инспирација, чији се трагови препознају у драми, али су и те како превазиђени (акценат је на универзалности људске судбине и човекове приче), јесте трансатлантска трговина људима, чиме се у назнакама јавља тема колонијализма, грех Западног човека, али и грех афричког домороца који продаје своје сународнике.

Африка, која се нигде не спомиње експлицитно, је дакле симбол: свако од нас има своју Африку.

Превод са француског: Сара Ралић
Дизајн корица: Соња Бајић

Леонора Миано

Леонора Миано, Францускиња афричког порекла, рођена 1973. у Камеруну, а у Француској живи од 1991. године. За њу се може рећи да је једном ногом у Африци,
другом у Француској, имигрант прве генерације. Пише искључиво на француском језику, значајан је представник данашње француске књижевности, а неки критичари сматрају да је њено дело специфично у томе што је „афропејско“.

Реч је о великом ерудити, која има изузетно теоријско-научно знање не само о књижевности, већ и о колонијализму као историјској чињеници. Готово сви њени романи су награђивани престижним књижевним наградама, а изузетно је цењена међу француским читаоцима.

Будите први који ће написати рецензију “Red in blue трилогија”

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Још нема коментара.