Савршен шут

Шифра производа: 30190
Савршен шут
Број страна / Повез / Писмо:
432 / Броширан / Ћирилица
Димензије: 12 × 21 cm
ИСБН: 978-86-515-1661-3
Година издавања: 2020.
Издавач / Суиздавач: Издавачка кућа Прометеј

Цена: 900.00 RSDЦена са попустом: 540.00 RSD

Ауторка је и овога пута показала изузетно умеће у вођењу више паралелних и унакрсних радњи које се међусобно преплићу у стварању драматичних заплета и ситуација које нас остављају без даха. Њено познавање фудбала је завидно, иако се Радмила Сатарић не поставља у улогу обичног спортског коментатора. Посебну уверљивост постигла је вежући приче о текстилној индустрији, моди, производњи тканина од природних материјала, проблемима села и града, спорту и свим детаљима везаним за њега.

Наслов отвара фудбалску каријеру младог сеоског воденичара Марка, чији развојни пут пратимо од рада у очевој воденици, преко прве љубави и занесености лоптом која ће га довести до неслућених подвига.

Многе светске и наше фудбалске звезде су постале популарне баш захваљујући својим моћним шутевима и огромном броју голова. „Савршен шут“ је сталан мотив у роману и већ од наслова својом „шушкавом асонанцом“ асоцира на пут лопте од играча до мреже. Лопта је као глобус, слична планетама у космосу, а када сјајан играч као Марко (алиас Принц Маркони) барата њоме – та игра постаје високи артизам…

 

„Фантазија о великом новцу који се може добити не играјући фудбал, а пратећи га са манипулантским намерама прокључала је у главама беспослених навијача и покварила истину о племенитој игри, као што и свако племенито дело може укаљати прљава намера доконих људи који данима планирају лоше ствари.“

 

Радмила Сатарић

Радмила Сатарић, писац, професор српског језика и књижевности. Радила је у угледним средњим школама у Београду и Новом Саду. Иза себе има збирку модерних прича романескне структуре „Стаклене степенице“, те је била предложена за НИН-ову награду и награду Печат времена за 2015. годину.

Додај рецензију

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


  1. :

    Желим да се захвалим мојој омиљеној ауторки за још један “пун погодак” у свету романа. Драго ми је да и кроз овај роман могу још боље да упознам живот. Хвала и на томе што нам је скренута пажња на оне ствари које нису ни мало позитивне (искоришћавање других, тј. богаћење на туђ рачун), што ме подсећа да треба кроз живот ићи отворених очију. Оно што је прелепо, то је да позитивни поступци, поштени односи, љубав према ближњима (лепа реч и пажња могу лошег човека поново да доведу на добар пут), на крају, ипак, увек донесу и лепе родове. Много су ми се допале бројне дескрипције, које дочаравају не само слику, него и мирис (цвећа, хране,…). Све је предивно, поучно и оставља без даха. Моје честитке и за фудбалску терминологију. Било ми је жао када сам дошла до краја романа, али се искрено надам да ће их бити још. Највећа оцена и велико хвала..