ПУТ МАГЕЛАНОВЕ МАПЕ

Шифра производа: 27808
ПУТ МАГЕЛАНОВЕ МАПЕ
Преузмите одломак:
Број страна / Повез / Писмо:
384 / Тврд / Ћирилица
Димензије: 14 × 20 cm
ИСБН: 978-86-515-0672-0
Година издавања: 2011.
Издавач / Суиздавач: Издавачка кућа Прометеј

Цена: 1,200.00 RSDЦена са попустом: 720.00 RSD

У центру радње је прича о фалсификатору старих географских карата. Главни лик Милош, Београђанин, купује две оригиналне старе карте, додаје две своје фалсификоване и прави атлас који продаје у Њујорку. Купац атласа, антиквар Ворен Олдриџ, открива да је преварен и између њих двојице долази до сукоба који дуго траје и драматично се завршава.

У радњу романа укључене су близнакиње Моли и Хана, толико сличне да нико изузев Милоша не може да их разликује. Милош се у току студија у Америци забављао са Моли и годинама касније случајно се срећу у Њујорку док је продавао свој фалсификован атлас у тренутку када Моли треба да се уда за Ворена.

Једна од две оригиналне карте из Милошевог атласа је карта данашњег Магелановог пролаза, настала пре Магелановог открића, коју је Колумбо продао на двору у Лисабону мислећи да је лажна. До ове карте долази Магелан и користи је на свом путовању у „Западну Индију“ (Америку). Прича о Магелановој експедицији, заснована на историјским подацима, паралелно прати главну радњу романа. Кроз цео роман се провлачи сторија о петовековном путовању ове тајанствене и непознате мапе и њоме је обједињен.

Поред узбудљиве централне приче, у роману се говори о историји картографије, о некима од најзначајнијих поморских карата света из 16. века, о технологији фалсификовања старих карата и сл. Сви подаци у вези са наведеним картама су аутентични и проверени у стручној литератури.

Радња романа одиграва се у Србији (Новом Саду и Београду), Америци (претежно у Њујорку), Мађарској, Шпанији и Португалу, Чилеу, Океанији, Турској, Тајланду, Костарики итд.

У поднаслову књиге додато је „пикарски роман“, а објашњење је дато у „Речнику имена и појмова са коментарима“.

Ликовни прилози – на самом крају књиге – доносе слике поменутих карата, споменика поморцима, бродова, градова и зграда и сл, чиме се указује на аутентичност личности и догађаја.

Синиша Живановић

Будите први који ће написати рецензију “ПУТ МАГЕЛАНОВЕ МАПЕ”

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Још нема коментара.