Писац у огледалу Марсела Пруста

Шифра производа: 30433
Писац у огледалу Марсела Пруста
Преузмите одломак:
Број страна / Повез / Писмо:
371 / Тврд / Ћирилица
Димензије: 14 × 21 cm
ИСБН: 978-86-515-1819-8
Година издавања: 2021.
Издавач / Суиздавач: Издавачка кућа Прометеј

Цена: 880.00 RSDЦена са попустом: 528.00 RSD

Све је кренуло од тренутка једне давне године када је у излогу књижаре провинцијалног града М. Ж. Павлов угледао лепезасто постављену ниску од књига под јединственим парадоксалним насловом У потрази за изгубљеним временом. Од тог тренутка, пуних педесет година, та обузетост Марселом Прустом компулсивно ће трајати, са неутољивом потребом да зађе у тај загонетни наративни простор, у језички отелотворени имагинаријум, да у њему што дуже остане и да, новим рашчитавањем дела, изнутра деструише наративне структуре и декодира неке уметничке истине како би се боље могли сагледати одређени механизми на којима се држи та духовно и у језику раскошно изведена катедрална творевина…

И управо захваљујући наративно-рефлексивним приступом, са језичким елементима поетизације своје богате синтаксе, М. Ж, Павлов успева да са пуно унутрашње енергије проговори о самом Прусту, о умећу Пруста…

Реч је овде о археологији књижевног дела која трага за (ауто)поетичким референтним одређењима, али, понајвише, преко поступка означеног као – њим самим, чиме се брани аутентично присуство писца, језичка свежина створеног и пуноћа доживљеног, и дело чува од споља наметнутих окивања што вапи за слободнијим обелодањењем себе кроз нова рашчитавања. Дело иште лов на ирационалне провале које епистемологија, у њиховој неухватљивости, схематизмом свог језика, мимоилази, иако без њих нема понорних места у делу, посебно када је реч о Прустовом – У потрази за изгубљеним временом.

По М. Ж. Павлову, само тако се може осетити колико је Пруст опијен дивотом писања, и зашто је сам крај таквог уметничког писања изведен као Нађено време (…)

Часлав Ђорђевић

Милутин Ж. Павлов

Милутин Ж. Павлов рођен је у Кикинди 1943. године. Дипломирао студије глуме у класи Љубице Раваси 1966. године у Новом Саду. Песник, приповедач, есејиста, романописац, књижевни критичар, драмски писац.

Превођен на руски, македонски, јерменски, албански, мађарски, румунски, немачки језик.

Аутор бројних књига поезије (Ватра зрелог багрема; Жени сам рекао љубав; Била јесен у новембру…), романа (Шармер мале вароши; Распуст; Велизар и Ђурђица; Галоп господина Ареса; Небо је велико дугме; Слика Едварда Мунка у кући мог брата…), збирки приповедака (Разазнајем торњеве; Кловнови долазе у подне; Ципеле враног коња…) и више радио-драмских дела.

За књижевни рад награђиван је бројним значајним награма и признањима. Живи и ствара у Новом Саду.

Будите први који ће написати рецензију “Писац у огледалу Марсела Пруста”

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Још нема коментара.