Капошварски ђубретар

Шифра производа: 30286
Капошварски ђубретар
Број страна / Повез / Писмо:
126 / Броширан / Латиница
Димензије: 14 × 20 cm
ИСБН: 978-86-515-1751-1
Година издавања: 2021.
Издавач / Суиздавач: Издавачка кућа Прометеј

Цена: 660.00 RSDЦена са попустом: 528.00 RSD

Циркуларни трагикомични роман

Читање романа Капошварски ђубретар Роберта Тилија налик је вожњи стрмоглаво брзим тобоганом кроз кућу страве. Та кућа страве, схватиће читалац убрзо након уласка у њу, заправо је сам живот. Но то није само и искључиво живот главног јунака овог романа, већ живот уопште, било чији и свачији, живот неретко тегобан и непристојно често одвратан, али вазда неодољив
– и непоновљив.

Непоновљив је, па отуд и несамерљиво драгоцен, и сваки тренутак у њему: аутор Капошварског ђубретара до те је спознаје дошао на мукотрпан и узвишен начин, херојски доследном аутодеструктивношћу достојном ненадмашних палих анђела књижевности, попут Оскара Вајлда, Џека Керуака, или Чарлса Буковског. Због тога Тили сваку реченицу исписује као да му је последња, с очајничком страшћу из које се рађа раскошан и потресан уметнички доживљај.

Тај је доживљај од прве до последње реченице прожет пркосно нихилистичким осећајем слободе, карактеристичним за припаднике бит генерације педесетих и шездесетих година прошлог века. Недавним одласком Лоренса Ферлингетија отишао је – закључили су многи – последњи велики баштиник духа те генерације – али није. Јер, Роберт Тили и даље лети изнад кукавичјег гнезда. Високо.

Зоран Пауновић

Роберт Тили

Роберт Тили рођен је 1959. године у Суботици.

У периоду од 1977. до 2020. године бавио се свим врстама уметности: поезијом и прозом, књижевним преводилаштвом, есејистиком, енциклопедистиком, компоновањем, свирањем, кантауторским радом, певњем и глумом, ликовном уметношћу – од карикатура, преко колажа до comportment art и mail art-a.

Објављивао је песме, кратке приче, стрипове и илустрације у свим значајним листовима и књижевним и културним часописима.

Добитник је награда које додељује град Суботица – „Др Ференц Бодрогвари“ за приређивање, превод и ликовну опрему књиге ирских бајки Пролећа једног у цветним пољима 1999. године и награде „Pro Urbe“ за целокупно уметничко деловање 2013. године.

Прометеј је објавио још и збирке Тилијевих превода рок песама Електрична сновиђења и Стихови на струју, у којима су препеви рок песника Нила Јанга, Тома Вејтса, Тима Баклија, Лионарда Коена, Боба Дилана и других.

Будите први који ће написати рецензију “Капошварски ђубретар”

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Још нема коментара.